Algemeen

Aantal vergunde nieuwe woningen daalt 28%, De Jonge: forse dip woningbouw in 2024

forse dip woningbouw

Het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen daalde in het eerste kwartaal met 28%. Minister Hugo de Jonge waarschuwt voor een forse dip in de woningbouw.

Lees in dit artikel:

  • De Jonge: forse dip woningbouw vraagt om creatief omgaan met bestaande bebouwing
  • Prijzen bestaande koopwoningen in april gemiddeld 4,4% lager
  • 20% minder woningtransacties
  • 28% minder vergunde nieuwbouw in eerste kwartaal
  • Prijs bouwkavels hoogste ooit

Volgend jaar dreigt een rampjaar voor de woningbouw te worden. Gebrek aan grond, hoge rente en gestegen bouwkosten zitten de kabinetsdoelstelling in de weg om voor 2030 900.000 woningen te bouwen. Bovendien stijgt de vraag naar woningen harder dan voorzien. Deze sombere boodschap klinkt door in de update van minister De Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting aan de Kamer.

De Jonge somt in zijn voorgangsrapportage de vooruitzichten op. Het Economisch Instituut voor de Bouw gaat uit van een daling van de woningbouwproductie van 3,5% in 2023 en nog eens 5,5% in 2024 ten opzichte van het jaar ervoor. De organisatie van projectontwikkelaars Neprom verwacht dat de productie van nieuwe woningen met misschien wel de helft terugvalt. “De situatie blijft onzeker, maar in ieder geval is de verwachting dat er in 2024 een forse dip zal zijn”, schrijft De Jonge.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Alternatieve locaties, optoppen en splitsen

De Jonge roept provincies en gemeenten op om naar alternatieve locaties uit te kijken. Hierover worden ‘versnellingsgesprekken’ gevoerd, zegt de minister. Hij heeft daarbij een half miljard euro extra tot zijn beschikking om onder de moeilijke omstandigheden het bouwen van extra woningen toch aan te kunnen jagen.

Een van de manieren is creatief om te gaan met de bestaande bebouwing. Dit gebeurt nu nog op kleine schaal, terwijl de potentie groot is. Daarom komt er onder andere een programmatische aanpak voor optoppen.

Artikel gaat verder onder de grafiek

€ 401.374 voor een koopwoning

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 4,4% lager dan in april 2022. Vorige maand werd gemiddeld € 401.374 betaald voor een koopwoning. Prijzen van koophuizen zijn daarmee voor de derde maand op rij lager dan een jaar eerder: in maart was de prijsdaling van bestaande koopwoningen 2,3% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van maart daalde de prijsindex bestaande koopwoningen in april met 1,1%. Dit komt mede door de stijging van de hypotheekrente, waardoor huizenkopers minder kunnen lenen.

Het Kadaster registreerde in april 12.816 woningtransacties. Dat is bijna 20% minder dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden zijn 53.253 woningen verkocht, ruim 11% minder dan in dezelfde periode van 2022.

28% minder vergunde nieuwbouwwoningen

Vorige week bleek uit cijfers van het CBS dat het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal met 28% daalde ten opzichte van het eerste kwartaal in 2022. Voor 12.800 woningen werd een vergunning afgegeven. Dat is het laagste aantal sinds het tweede kwartaal van 2016.

Prijs bouwkavels hoogste ooit

Uit diezelfde cijfers blijkt ook dat in het eerste kwartaal van dit jaar de prijs van bouwkavels het hoogste niveau ooit bereikte: €­668 per vierkante meter. De bouwkavelprijs is de uiteindelijke prijs die een particulier betaalt voor de grond waar de nieuwbouwwoning op komt te staan. Terwijl de bouwkavelprijs naar recordhoogte steeg, daalde het aantal verkochte bouwkavels juist naar het laagste niveau sinds 2013.

Daar staat tegenover dat de vergunde bouwkosten voor alle woningen daalden ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022, en wel met bijna 29% naar bijna € 2,6 miljard. De bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen daalden met ruim 30% ten opzichte van die van voorgaand jaar tot ruim € 2,0 miljard. De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met ruim 20% tot € 504 miljoen.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/aantal-vergunde-nieuwbouwwoningen-daalt-28-minister-in-2024-forse-dip-in-woningbouw/