Algemeen

Prijs vrijesectorhuurwoningen mag in januari 2024 met 5,5% omhoog

prijs vrijesectorhuurwoningen 2024

De prijs van vrijesectorhuurwoningen mag in januari 2024 met maximaal 5,5% omhoog, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. De verhoging betreft zelfstandige woningen, appartementen, studio’s en de ligplaats van woonboten.

De toegestane jaarlijkse verhoging van de prijs van vrijesectorhuurwoningen is vanaf 1 januari 2024 maximaal 5,5%. Dat is 4,5% inflatie + 1 procentpunt. De inflatie van december vorig jaar tot december dit jaar was 4,5%. Bij dat percentage mogen verhuurders altijd 1% optellen. Doorgaans wordt ook gekeken naar de ontwikkeling van de lonen, maar omdat die vanwege de hoge inflatie flink zijn gestegen, is daar deze keer van afgezien.

Prijs vrijesectorhuurwoningen 2024 geldt tot 1 mei

Een verhuurder moet een maand van tevoren laten weten dat de huur omhooggaat. Bepalend daarbij is de ingangsdatum van het huurcontract.

De nieuwe verhoging geldt overigens voor een beperkte periode, namelijk van 1 januari tot 1 mei. Dan loopt de wet af waarin de regels staan voor een maximale huurverhoging. Minister De Jonge werkt aan een voorstel om huurders in de vrije sector ook na mei te beschermen tegen hoge huurprijzen.

De huren voor de sociale huursector, die vanaf 1 juli 2024 weer mogen stijgen, worden later deze maand bekendgemaakt.

Lees ook: ABN Amro: Waarde huurwoningen daalt in 2023 en 2024 sterk

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijs-vrijesectorhuurwoningen-mag-in-januari-2024-met-55-omhoog/