Algemeen

NVM waarschuwt voor klakkeloos gebruik ChatGPT

NVM waarschuwt voor klakkeloos gebruik ChatGPT

ChatGPT is een goede ondersteuning bij het werk, maar géén vervanging. Er blijft altijd menselijke controle nodig. Deze waarschuwing komt van de NVM, die wijst op een aantal risico’s bij onzorgvuldig gebruik.

ChatGPT bestaat nu een half jaar en steeds meer organisaties gaan ermee aan het werk. Door makelaars wordt de chatbot nog voornamelijk gebruikt bij het schrijven van teksten, meldt Marc Vervoort, manager Data & Innovation bij de NVM. “Ook voor woningteksten is het een geweldige ondersteuning.”

Gebrek aan originaliteit

Er kleven echter een aantal risico’s aan het kopiëren en plakken van de gegenereerde teksten: kans op herhaling, gebrek aan originaliteit en creativiteit en gemis van een bijzondere toon of stijl. Makelaars lopen hiermee het risico hun originele merkstem te verliezen. Waardoor ze snel verward kunnen raken met een collega die ook los is gegaan op ChatGPT.

Lagere ranking

Een ander nadeel van knippen en plakken is dat Google niet-originele teksten herkent en afstraft. Met als gevolg een lagere ranking in de zoekresultaten, en moeilijkere vindbaarheid voor klanten.

Geen nuances en subtiliteiten

Daarnaast kent de AI geen nuances en subtiliteiten. Vervoort: “Woningteksten die je uit het programma tovert, kunnen soms misleidend zijn of zelfs bevooroordeeld. Zo kwam ChatGPT een keer met een tekst voor een woning in een nette, kindvriendelijke wijk, waarbij meteen even werd vermeld dat het huis niet geschikt is voor studenten, alleenstaanden of koppels zonder kinderen…

“Dit kan tot heel vervelende situaties leiden, waarin klanten zich voorgelogen of gediscrimineerd voelen. Dat schaadt niet alleen de professionaliteit van de makelaar, maar kan zelfs juridische gevolgen hebben.”

Niet foutloos

Sowieso zijn er risico’s verbonden aan het een-op-een overnemen van antwoorden uit de chat. Vervoort: “Die zijn zeker niet altijd foutloos. Zo prompte de juridische dienst van de NVM een vraag over illegale onderhuur. ChatGPT zei doodleuk dat er in dit geval geen sprake zou zijn van huurbescherming. Echter, dat is in sommige gevallen wel zo. Het kostte de jurist vier prompts om ChatGPT zover te krijgen dat de juiste informatie naar voren kwam.”

Vertrouwelijke gegevens

Ten slotte moet de privacy van klanten goed in de gaten gehouden moet worden. ChatGPT slaat alles ingetypte informatie op om het model verder te trainen en slimmer te worden. Dus vertrouwelijke informatie over klanten, woningen of contracten die in de chat terechtkomen, worden onderdeel van de database. Ze kunnen later opduiken in antwoorden die anderen krijgen.

Ondanks deze tekortkomingen kan ChatGPT een waanzinnige hulp zijn, zegt Vervoort. “Als je de juiste prompts invoert. Als je de antwoorden checkt. Als je eventuele gevoeligheden eruit haalt. Kortom, als je het menselijke werk uitvoert.”

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/nvm-waarschuwt-voor-klakkeloos-gebruik-chatgpt/