Algemeen

Regulering middenhuur leidt in buitenland tot stijgende huurprijzen

regulering middenhuur buitenland

Regulering van middenhuur heeft in het buitenland geleid tot juist stijgende huurprijzen. Dat blijkt uit een onderzoek van financieel adviesbureau JLL naar het effect van huurregulering in Duitsland, Spanje, Zweden, Oostenrijk en Ierland.

Deze landen hebben op verschillende manieren een huurregulering doorgevoerd. Het blijkt dat regulering in het begin vaak een dalend effect heeft op de huurprijzen. In Berlijn bijvoorbeeld was aanvankelijk een daling te zien van de gemiddelde huurprijzen met 10,3%. In Catalonië was dit 5%.

In zowel Duitsland als Spanje werd het beleid echter ongrondwettelijk verklaard. Het intrekken van het huurplafond leidde vervolgens tot grote prijsstijgingen, aldus JLL in het onderzoek.

Daarnaast nam door het aan banden leggen van de huurprijzen, het aantal beschikbare huurwoningen snel af. Voor beleggers was investeren in huurwoningen minder haalbaar, waardoor het niveau van de investeringen fors daalde. In Berlijn bijvoorbeeld daalde het aantal beschikbare huurwoningen al snel met ruim de helft (51,8%).

Regulering middenhuur in het buitenland: wachtlijsten

In Zweden ontstond bij gereguleerde huurwoningen een wachtlijst van ruim 9 jaar. Ook ontstond een verschil van 70% tussen de huurprijzen in de gereguleerde en de niet-gereguleerde markt. In Oostenrijk was dat prijsverschil 60%. Het aantal hypotheekleningen van private investeerders in Ierland daalde met 98%.

Over de hele linie daalden op korte termijn weliswaar de huurprijzen, maar op langere termijn zijn ze juist weer gestegen. Vanwege de regulering zijn er steeds minder betaalbare huurwoningen beschikbaar om aan de grote vraag tegemoet te kunnen komen.

Effecten huurregulering laten zien aan politiek

Gezien de enorme woningbouwopgave waar Nederland de komende jaren voor staat is dit geen goed teken, zegt CEO Pieter Hendrikse van JJL Nederland. “Wij vinden het belangrijk om de effecten vanuit het buitenland te laten zien aan onze klanten, maar zeker ook aan de politiek richting de verkiezingen, om zo een gedegen beeld te creëren van de plussen en minnen van huurregulering en waar je rekening mee moet houden als de huurregulering doorgaat.”

Op plannen van demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om de huurprijzen in het middensegment vanaf 1 januari volgend jaar aan banden te leggen, is al veel kritiek gekomen. Onder andere investeerders en verhuurmakelaars zijn bezorgd dat regulering een ontwrichtend effect heeft op de woningmarkt. Ook zij vrezen dat schaarste op de huurmarkt leidt tot hogere huren.

Petitie voor behoud vrije huursector

Gisteren heeft Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam (VVA) een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer voor het behoud van de vrije huursector. Een kleine duizend mensen heeft de petitie ondertekend. VVA geeft aan dat het voor kleine verhuurders straks niet meer mogelijk is een woning rendabel te verhuren.

Vanwege prijsregulering en fiscale maatregelen doen verhuurders hun panden massaal van de hand. De vrije huursector dreigt hierdoor te verdwijnen, aldus VVA, en dat dupeert ook veel woningzoekenden.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/regulering-middenhuur-leidt-in-buitenland-tot-stijgende-huurprijzen/