Algemeen

ASML wil met eigen woonfonds verstoring woningmarkt compenseren

ASML woonfonds

Chipmachinemaker ASML wil met een privaat woonfonds meebetalen aan het vlot trekken van vastgelopen woningbouwprojecten in Veldhoven en omgeving. Met het fonds wil het bedrijf zijn ‘verstorende’ werking op de regionale woningmarkt compenseren.

Het doel van het fonds is om de kansen van de lokale bewoners op een woning te vergroten. Dat is nodig omdat ASML-personeel, dat vaak relatief veel verdient, grote impact heeft op de lokale woningmarkt. ASML wil de bouw van betaalbare woningen financieren, garantstellingen verstrekken of ondersteuning bieden bij het regelen van vergunningen. Daarmee moeten woningen ook voor anderen in de regio Veldhoven betaalbaar blijven.

“Het moet uiteindelijk een fonds betaalbare woningen Brainport worden”, zegt Lucas van Grinsven, Head of Society & Community Engagement bij ASML in een interview met het Financieele Dagblad. Van Grinsven hoopt dat meer lokale ondernemingen zich bij het fonds aansluiten.

Wereldwijde vraag chipmachines

Het beursgenoteerde ASML groeide de afgelopen jaren hard door de grote wereldwijde vraag naar chips en daarmee naar de machines waarmee die worden gemaakt. Vorig jaar behaalde ASML een omzet van €21,2 miljard. Dit jaar verwacht het bedrijf, ondanks beperking van de export naar China, met 25% te groeien.

Het hoofdkantoor van ASML in Veldhoven. Foto ASML.

Inmiddels heeft ASML in Nederland 20.000 werknemers, van wie 13.000 mensen in Veldhoven werken. Daarbij heeft de chipmachinebouwer een uitgebreid netwerk van toeleveranciers die met het bedrijf meegroeien.

De continue expansie van techbedrijven als ASML leidt tot spanningen bij omwonenden en op de lokale woningmarkt. In de regio Eindhoven staan de huizenprijzen en het aanbod al langere tijd onder druk. Zo bleven de huizenprijzen begin dit jaar dalen in vrijwel heel Nederland, maar stegen ze volgens alweer iets in de regio Zuidoost-Brabant, blijkt uit recente cijfers van de NVM.

Maatschappelijke voetafdruk van techbedrijven

Het is zeldzaam dat bedrijven buiten de vastgoedsector zich zo nadrukkelijk met lokale woningbouw bemoeien. Maar nu de groei van ASML en andere bedrijven in de zogeheten ‘Brainportregio’ rond Eindhoven zo’n grote impact heeft op de lokale huizenmarkt, ziet de chipmachinefabrikant zich genoodzaakt hier iets aan te doen.

ASML heeft een speciale afdeling om zijn maatschappelijke voetafdruk te verkleinen. Het bedrijf betaalde al mee aan lokale infrastructuur en trok geld uit voor technieklessen op scholen. Ook kocht ASML onlangs landbouwgrond in de omgeving van de campus om daar aan natuurbehoud te werken. Daar komt nu dus het woonfonds bij.

‘Tempo maken’

ASML kijkt vooral naar vastgelopen nieuwbouwprojecten van woningcorporaties en ontwikkelaars met (sociale) huurwoningen met een huur tot €1000 per maand. Daarvoor is het al langere tijd in gesprek met de Eindhovense woningcorporatie Trudo. De corporatie al naar mogelijke financiering voor middeldure huizen door ASML.

De exacte omvang en de precieze details van het fonds zijn nog onduidelijk. “Het is work in progress“, zegt Van Grinsven tegen het FD. “Maar we zijn bezig met het inventariseren van geschikte woningbouwprojecten en zijn nu echt tempo aan het maken.”

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/asml-wil-met-eigen-woonfonds-verstoring-woningmarkt-compenseren/