Algemeen

Funda ontwerpt nieuw woonconcept uit vraag woningzoekers

vraag woningzoekers

Door meer divers te bouwen en in te spelen op demografie en lokale vraag, kunnen op dezelfde oppervlakte twee keer zoveel woningen worden gebouwd als in een traditionele buurt met rijtjeswoningen. Dat demonstreert funda met het nieuwe woonconcept ‘Alles op een rijtje’, gebaseerd op de vraag van Nederlandse woningzoekers.

Alles op rijtje visualiseert hoe woonwijken eruit zouden zijn als nieuwbouw gebaseerd zou zijn op de wensen van woningzoekers op funda. Het concept heeft funda samen ontwikkeld met bouwbedrijf en ontwikkelaar Van Wijnen, heren 5 architecten en Dingeman Deijs Architects. Afhankelijk van de lokale vraag kunnen vijf woningtypen in steeds wisselende samenstelling in één rijtje worden gebouwd. Naast woningen voor starters en gezinnen zijn er woningen ontworpen voor een- of tweepersoonshuishoudens, meer-generatie-huishoudens, wooncollectieven en een levensloopbestendige variant.

Mismatch woningvraag en -aanbod

Met het concept wil funda laten zien dat er nog altijd een grote mismatch is tussen de vraag van woningzoekers en het beschikbare aanbod.  Zo zijn kleine woningen, met een woonoppervlak tot 75 m2, het meest in trek, terwijl maar 14% van het aanbod in deze categorie valt. Ook is de interesse het grootst in woningen met maar twee kamers en is er een grote groep mensen die aangeeft gelijkvloers te willen wonen.

Uit de funda-data blijkt dat vooral in het lage segment een tekort is. Woningen met een vraagprijs onder € 300.000 zijn het meest populair. De gemiddelde verkoopprijs lag hier in het eerste kwartaal, ondanks een daling, met € 394.000 ruim onder.

Makelaar als lokale expert

In 2017 presenteerde funda ook al een virtueel ‘huis van de toekomst’ op basis van het zoekgedrag van sitebezoekers. Daarmee wilde het visualiseren hoe de woonwensen van woningzoekers eruit zagen en wat er mogelijk is met verzamelde data.

Met Alles op een rijtje wil funda aandacht vragen voor het gebruik van woonwensen bij de ontwikkeling van woningen. Daarnaast wil funda de makelaar positioneren als lokale expert, die als geen ander weet wat de regionale woonwensen zijn. Van Wijnen zal in hun stand op PROVADA een presentatie geven over Alles op een rijtje.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/funda-ontwerpt-nieuw-woonconcept-uit-vraag-woningzoekers/