Algemeen

Handige en verplichte verzekeringen bij het kopen van een huis

Een huis kopen gaat vandaag de dag waarschijnlijk iets eenvoudiger dan de afgelopen jaren. De oververhitte woningmarkt is namelijk flink afgekoeld waardoor er weer wat meer kans is om een huis te kunnen kopen. Daar komt, logischerwijs, ontzettend veel bij kijken.

Wanneer je van plan bent om een woning te kopen, is er een reeks verzekeringen die verplicht is om af te nemen. Ook zijn er verzekeringen die handig zijn om te hebben wanneer je huiseigenaar wordt. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een uitvaartverzekering. In dit artikel lees je meer over handige en verplichte verzekeringen bij het kopen van een huis.

Verplichte verzekeringen bij het kopen van een woning

Het is in ieder geval goed om op de hoogte te zijn van de verzekeringen die verplicht zijn om af te nemen wanneer je een huis gaat kopen. Zo moet je bijvoorbeeld sowieso een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) afsluiten wanneer je een hypotheek gaat aanvragen om een woning mee af te kunnen betalen. Zo’n verzekering is nodig omdat je daarmee gedekt bent tegen eventuele kosten bij verschillende soorten schade, zoals waterschade en stormschade. In de meeste gevallen neem je een opstalverzekering samen met een inboedelverzekering.

Hoewel een inboedelverzekering geen verplichte verzekering is, is het samen met de opstalverzekering wel de ideale combinatie voor ‘het geval dat’. De inboedelverzekering dekt namelijk diverse kosten in het geval van diefstal en brand. Kortom: een fijne combinatie om sowieso te hebben! Daarnaast is het goed om te weten dat in sommige gevallen een overlijdensrisicoverzekering verplicht is wanneer je een huis koopt. Dat is zo wanneer je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt. Geldverstrekkers willen op die manier alsnog een beetje zekerheid. Daarnaast is een uitvaartverzekering altijd prettig om te hebben.

Welke verzekeringen zijn (nog meer) handig om af te sluiten?

Met een verzekering voor je uitvaart dek je namelijk de kosten van een uitvaart wanneer je (plotseling) overlijdt. Dat zorgt ervoor dat nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over het financiële plaatje van een begrafenis of crematie. Een dergelijke verzekering is overigens ook gewoon aan te raden wanneer je in een huurhuis woont. Dat geldt ook voor een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel een must om te hebben. Ben jij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor schade in de tuin van de buren tijdens het verhuizen naar je nieuwe woning?

Of heb je per ongeluk koffie over de laptop van je overbuurvrouw gegooid? Met een aansprakelijkheidsverzekering worden dergelijke ongelukjes meestal (deels) vergoed. Zo’n verzekering kan voor het hele gezin worden afgenomen en geldt dus ook wanneer je kind of partner per ongeluk iets kapot maakt van een ander. Wat ook handig is wanneer je een koophuis hebt, is een rechtsbijstandverzekering. Mocht je ooit problemen hebben met je buren of een geschil hebben met de gemeente dan kun je in zo’n geval altijd voor een lagere prijs ergens terecht voor juridisch advies. Er zijn dus veel verzekeringen die handig zijn om te hebben wanneer je een huis gaat kopen. Kijk goed welke verzekeringen wel of niet bij je passen.

Handige tips om geld te besparen op je verzekeringen

Een huis kopen is al duur genoeg. Daarom vind je het waarschijnlijk wel prettig om te weten dat je her en der wat geld kunt besparen op de verzekeringen die je nodig hebt. Met de onderstaande tips betaal jij de meest voordelige prijs voor je verzekeringen.

  • Verzeker je alleen voor de zaken die je zelf niet kunt betalen, tenzij de verzekeringen natuurlijk verplicht zijn zoals de verplichte woonverzekering en de (basis)zorgverzekering.
  • Hoe handig het ook is om verschillende soorten verzekeringen te hebben wanneer je een huis koopt: zorg er altijd voor dat je niet dubbel of oververzekerd bent. Dat is zonde van je geld, want je kunt schade altijd maar één keer uitbetaald krijgen.
  • Op zoek naar de beste deal is het altijd aan te raden om verzekeringen met elkaar te vergelijken. Er zijn diverse online tools te vinden waarmee je dat binnen no time kunt doen. Zo zie je snel waar je het meest voordelig uit bent.
  • Wat vaak geld scheelt, is om al je verzekeringen onder één dak te hebben. In andere woorden: sluit verzekeringen af bij één verzekeraar zodat je korting kunt pakken (als dat mogelijk is).
  • Wist je tot slot dat je ook nog geld kunt besparen door je premie per jaar in plaats van per maand te betalen? Je krijgt bij veel verzekeraars namelijk korting wanneer je dat doet bij bijvoorbeeld je uitvaartverzekering of een andere verzekering.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/handige-en-verplichte-verzekeringen-bij-het-kopen-van-een-huis/