Algemeen

Wat is het puntensysteem voor huurwoningen?

Om te zorgen dat mensen niet te veel betalen voor hun huurhuis, heeft de overheid een puntensysteem bedacht. Elk huis krijgt punten op basis van de kwaliteit. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huurprijs is.

Partnercontent van Badkamerplanet

Op de vrije huurmarkt mogen verhuurders zelf de prijs bepalen, maar de huurder kan bezwaar maken als het te duur is. Maar hoe zit het in de sociale huursector? Welke categorie zijn er en hoe werkt dit systeem?

Betaal je te veel voor je huurwoning?

In de sociale huursector moeten verhuurders zich aan het puntensysteem houden. Als de huur te hoog is, kun je bezwaar maken en wordt de huur verlaagd. Het puntensysteem zorgt ervoor dat huizen betaalbaar blijven en dat verhuurders geen misbruik kunnen maken van de grote vraag naar woningen. Huurders kunnen zelf de punten voor huh huis berekenen aan de hand van de grootte en wat er aanwezig is. Denk aan een glazen douchewand, airco, vloerverwarming en meer. Als de huurprijs niet klopt volgens het puntensysteem, kunnen huurders actie ondernemen om de prijs omlaag te krijgen.

De verschillende categorieën

Het puntensysteem voor sociale huurwoningen kent verschillende categorieën om punten te tellen, afhankelijk van het soort huis. Er zijn drie hoofdcategorieën: zelfstandige huizen, kamers en woonwagens. Zelfstandige huizen zijn bijvoorbeeld appartementen en eengezinswoningen. Kamers zijn voor studenten of mensen die een kamer huren bij een hospita. Woonwagens en woonwagenstandplaatsen hebben ook een eigen categorie.

Er is nog een categorie, genaamd ‘onvrije woningen’. Dat zijn huizen die wel zelfstandig zijn, maar geen eigen voordeur hebben. Ze hebben hun eigen keuken, badkamer en toilet en zijn afgesloten van andere huizen met een aparte voordeur, maar delen een gang of hal met andere huizen. Omdat ze volledig afgesloten zijn, worden ze behandeld als zelfstandige huizen binnen het puntensysteem.

Hoe werkt het systeem?

Het puntensysteem voor huurwoningen kijkt naar eigenschappen van een huis, zoals het energielabel, de voorzieningen en extra ruimtes, zoals een tuin of berging, en geeft daar punten voor. Hoe meer punten een huis heeft, hoe beter het is en hoe hoger de huurprijs mag zijn. Ook een glazen douchewand van www.badkamerplanet.nl kan al een verschil maken.

De WOZ-waarde helpt om de punten te bepalen. Bij sociale huurwoningen kan een zelfstandig huis maximaal 142 punten krijgen, wat betekent dat de huurprijs in 2023 maximaal €808,60 per maand is. Het puntensysteem geldt alleen voor de kale huur, niet voor extra kosten zoals servicekosten en energiekosten. Huurders die een totaalprijs betalen waar alles bij zit, moeten eerst kijken naar de kale huur voordat ze de kosten vergelijken met het puntensysteem. Veranderingen aan het huis, zoals isolatie of het vernieuwen van de badkamer of keuken, kunnen extra punten opleveren.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/wat-is-het-puntensysteem-voor-huurwoningen/