Overheid aast op vakantieparken tegen woningnood

vakantieparken

De verkoop van recreatiewoningen is dit jaar afgenomen, maar vooral goedkopere vakantiehuisjes blijven gewild. De overheid heeft intussen zestig vakantieparken op het oog om het woningtekort op te lossen.

De zomervakanties zijn in volle gang en veel binnen- en buitenlandse toeristen weten de Nederlandse vakantiehuisjes weer te vinden. Uit cijfers in het Vakantieonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders na de coronaperiode meer vakanties in het buitenland doorbrengen. Toch heeft nog steeds bijna de helft van de 21,2 miljoen vakanties die vorig jaar zijn geboekt, bestemmingen in eigen land.

De verkoop van vakantiewoningen is vorig jaar met 7% gedaald, zo meldde NVM onlangs in het jaaroverzicht recreatiewoningen over 2022. De gemiddelde verkoopprijs is vergeleken met een jaar eerder met 25% toegenomen naar €223.000. De vraagprijs stijgt intussen naar gemiddeld €237.000, omdat het aandeel duurdere recreatiewoningen in het aanbod groeit. In de lagere prijsklassen (minder dan €100.000) loopt het aandeel woningen terug.

Duurder aanbod minder makkelijk verkocht

Hierdoor ontstaat langzaam een onbalans, zegt bestuurslid Rieks van den Berg van de Vakgroep Wonen van NVM. “In de wat lagere prijsklassen lopen de verkopen goed door. Het duurdere aanbod vindt minder gemakkelijk een nieuwe eigenaar.”

Toch zijn nog steeds relatief veel recreatiewoningen verkocht (ruim 5.600) in 2022. Dat komt voor een deel door veranderde wetgeving. Omdat per 1 januari 2023 de regels rond overdrachtsbelasting zijn gewijzigd, hebben beleggers hun aankoop naar voren gehaald. In december zijn nog veel transacties gedaan.

De meeste recreatiewoningen die NVM-makelaars verkopen, meer dan driekwart, staan op een vakantiepark. Daarbij zijn er tussen de toeristische regio’s grote verschillen te zien. Woningen aan de kust blijven onverminderd populair. De grootste stijger zijn de Waddeneilanden met 37% meer transacties. Ook de kusten van Zuid-Holland en Zeeland laten een toename zien. De Veluwe blijft de populairste regio: van alle transacties in recreatiewoningen had 21% in deze regio plaats.

Ombouw vakantieparken naar woonwijken

De overheid ziet intussen kansen in minder goedlopende vakantieparken om de woningnood op te lossen. Daarvoor heeft Volkshuisvesting een plan van aanpak opgesteld. Demissionair minister Hugo de Jonge schrijft in een brief dat er in Nederland zeker 60 vakantieparken zijn die in aanmerking kunnen komen voor ombouw tot woonwijk.

Het gaat om zogenoemde niet-vitale parken, schrijft De Jonge. Daar is sprake van permanente bewoning door kwetsbare mensen en ook wonen er vaak arbeidsmigranten. Als daar ook sprake is van een gebrek aan toezicht en wantrouwen heerst onder bewoners tegen de overheid, kan er een vrijplaats voor criminele activiteiten ontstaan.

De overheid wil eerst scherp krijgen hoe de situatie is in niet-vitale vakantieparken en hoe die kan verbeteren. Daarvoor is onder meer gebruik gemaakt van bestanden van de provincies met daarin een overzicht van de bij hen bekende vakantieparkadressen.Uit CBS-cijfers in maart bleek dat er geen landelijke registratie is waarin vakantieparken en onderliggende adressen zijn opgenomen.

Daarnaast heeft het ministerie heeft een half miljoen euro uitgetrokken voor een expertteam dat zich heeft gericht op met het transformeren van vakantieparken naar wonen. Niet elk park met problemen zal worden omgebouwd tot woonwijk. Gemeenten kunnen ook in overleg met de ondernemer tot een plan komen om in een vakantiepark verbeteringen door te voeren.

Provincies: weinig parken geschikt

Een eventuele ombouw naar woonwijken zal niet vlot verlopen, verwacht De Gelderlander. In Gelderland staan de meeste vakantieparken: 551. Van deze Gelderse parken zijn er 25 waar wordt overwogen om woonwijk te worden. Van de woningen op die parken worden er 354 al (semi)permanent bewoond. Het aantal woningen dat misschien extra bewoond kan worden, komt uit op 236.

‘Gemeenten willen vaak niet meewerken, die voorzien allerlei problemen’

Ook in andere provincies loopt het geen storm. Vier provincies zien zelfs helemaal geen mogelijkheden om recreatieparken om te bouwen. Volgens Hans van Leeuwen, werkzaam bij toeristisch adviesbureau Pleasureworld is de opstelling van de provincies onzin. Het aantal parken dat niet meer vitaal is, is veel hoger dan de provincies beweren, stelt hij in De Gelderlander. “Alleen willen gemeenten daaraan vaak niet meewerken, die voorzien allerlei problemen. Maar de noodzaak voor de extra woningen is nù. En met de bouwstop vanwege de stikstof en een kabinet dat net is gevallen, gaan die nieuwbouwprojecten nog jaren duren.”

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/overheid-aast-op-vakantieparken-tegen-woningnood/