Algemeen

Rentekorting op hypotheek voor woning met A-label of hoger

energielabel

Lot Hypotheken geeft een rentekorting van 0,15% op hypotheken voor woningen met energielabel A of hoger. Deze geldt voor hypotheken met een rentevaste periode van tien jaar.

Het energielabel wordt een steeds belangrijkere factor voor kopers, geeft Lot Hypotheken aan. Door korting te geven, wil de hypotheekverstrekker het belang van verduurzaming op de woningmarkt benadrukken. “Hierdoor wordt het voor woningzoekers aantrekkelijker om voor duurzamere woningen te kiezen”, zegt directeur Saskia Buursink van Lot Hypotheken.

De energielabelkorting geldt voor woningen zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met een rentevaste periode van tien jaar. Klanten krijgen de korting op een hypotheek die ze afsluiten voor aankoop, verbouwing, verduurzaming of oversluiten. Ook bestaande klanten kunnen in aanmerking komen voor de korting. Dat kan als hun rentevaste periode afloopt en ze voor een nieuwe rentevaste periode kiezen van tien jaar.

Lot blijft zich ook richten op woningen met lagere labels, zegt Buursink. “We weten echter ook dat financiële beloningen als de energielabel korting effect kunnen hebben op het gedrag van de consument en de keuzes die zij maken. Met deze aanpassing hopen we een nog positievere bijdrage te leveren.”

Helft woningen heeft energielabel A of B

Uit onderzoek van Independer van afgelopen zomer blijkt dat bijna de helft van alle woningen in Nederland (48,7%) een energielabel A of B heeft. In Nederland staan inmiddels 4,8 miljoen woningen (bijna 60%) met een geldig energielabel. Per provincie zijn er verschillen. In Flevoland zijn de meeste duurzame woningen te vinden (73,8%), in Limburg is dat aantal met 42,1% het laagst.

Huurder kan labelgegevens opvragen

Het is nu ook mogelijk voor huurders om alle gegevens over hun energielabel in te zien, zo meldt de Woonbond. Tot voor kort konden zij via een site alleen de letter bekijken van het label. Alleen de verhuurder had inzage in de volledige gegevens waarop het label was gebaseerd. Het is ook voor huurders belangrijk om de gegevens te kunnen inzien, zegt de Woonbond. De hoogte van de huur hangt vaak samen met het energielabel. Daarnaast zijn energiekosten gebaseerd de hoogte van het label.

Huurders hoeven hierdoor de gegevens niet meer op te vragen bij de verhuurder, maar kunnen deze inzien met hun DigiD via de website Mijn Overheid.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/rentekorting-op-hypotheek-voor-woning-met-energielabel-a-of-hoger/