Algemeen

Prijs bestaande koopwoningen stijgt door

prijzen bestaande koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het derde kwartaal licht gestegen. Ook het aantal transacties zit bij NVM-makelaars weer in de lift. In Amsterdam daalden de prijzen licht.

Dat blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was € 422.000. De prijs van een koopwoning stijgt voor het tweede kwartaal op rij, met 1,7% ten opzichte van het vorige kwartaal. Toen was de stijging 3,5% ten opzichte van het eerste kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs ligt nog wel 1,7% lager dan in het derde kwartaal van 2022.

Het aantal transacties nam toe met 2,4% vergeleken met het vorige kwartaal. NVM-makelaars verkochten in het derde kwartaal bijna 33.500 bestaande koopwoningen.

Zorgen om toenemende krapte

“Het derde kwartaal met daarin de zomerperiode is traditioneel altijd wat rustiger qua verkopen en interesse”, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. “Toch laten de resultaten dit kwartaal zien dat er dynamiek in de markt zit en kopers vertrouwen hebben.”

NVM-cijfers
Lana Gerssen, voorzitter NVM-vakgroep Wonen. Foto: NVM

Er zit dynamiek in de markt en kopers hebben vertrouwen. Maar we maken ons zorgen om de krapte.

– Lana Gerssen, voorzitter NVM-vakgroep Wonen

 

 

De krapte op de koopwoningmarkt neemt weer wat toe. Dit kwartaal zijn bij NVM-makelaars 9% minder woningen te koop gezet dan in het tweede kwartaal en zelfs 18% minder ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

Gerssen: “We moeten constateren dat het actuele woningtekort is opgelopen van 315.000 woningen een jaar geleden naar 390.000 in 2023. Dat zijn 826.800 woningzoekenden waar geen woning voor beschikbaar is. Dit kwartaal kan een koper gemiddeld uit 2,6 woningen kiezen, waarmee de krapte-indicator weer wat is gedaald ten opzichte van 2,7 in het tweede kwartaal. Daar maken we ons zorgen over want het wakkert de concurrentie tussen kopers weer aan.”


Prijsdaling koopwoningen in Amsterdam

De mediane vraagprijs van een woning in Amsterdam is het afgelopen kwartaal met 2,8% gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023: € 680.644 tegenover € 705.169. In vergelijking met het derde kwartaal van 2022 is in de hoofdstad wel een stijging van 4,3% te zien. Dat meldt Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA), een dochter van NVM.

Jerry Wijnen, voorzitter Makelaarsvereniging Amsterdam. Foto: MVA

MVA-makelaars zetten in het derde kwartaal in totaal 1.584 woningen te koop in de gemeente Amsterdam. Dit is een daling van 8,8% ten opzichte van een kwartaal eerder en 1,0% ten opzichte van het derde kwartaal van 2022.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijsstijging-bestaande-koopwoningen-zet-door/