Algemeen

Steeds meer huurwoningen verdwijnen naar koopmarkt

huurwoningen

Steeds meer huuraanbod verdwijnt naar de koopmarkt. Inmiddels zijn er ruim 30% minder vrije sector huurwoningen beschikbaar. Die conclusie trekt woningplatform Pararius uit gegevens over het derde kwartaal van 2023.

Van de te koop staande woningen komt 7% uit de huurmarkt. Lange tijd was dit 3 tot 4%,  zegt directeur Jasper de Groot van Pararius. Sinds eind vorig jaar gaan steeds meer huurwoningen in de verkoop. “We vernemen uit de markt al geruime tijd dat steeds meer particuliere beleggers besluiten om hun vrijgekomen huurwoning niet opnieuw te verhuren maar te verkopen. Ons onderzoek toont nu aan dat dit inderdaad het geval is”, zegt De Groot. Oorzaak is onder meer strengere regelgeving voor verhuurders.

Pararius heeft verschuivingen van huur- naar koopwoningen gemeten door te kijken naar de woningen die tussen Q4 2019 en Q3 2023 te koop werden aangeboden. Daarbij gaat het platform uit van huurwoningen die in hun database als te koop worden aangeboden.

Woningvoorraad bestaat nog uit 8% huurwoningen vrije sector

Vergeleken met een jaar eerder is het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector gedaald met 31,7%. Op dit moment bestaat 8% van de Nederlandse woningvoorraad uit vrije sector huurwoningen en 32% uit huurwoningen in de sociale sector. De overige 60% is een koopwoning.

De Groot: “Het aanbod vrije sector huurwoningen is veel te weinig om te fungeren als ventiel voor de mensen die niet sociaal kunnen huren en niet willen of kunnen kopen.” Hij hoopt dat een nieuw kabinet voor meer balans gaat zorgen op de woningmarkt.

Huurprijzen stijgen, vooral in grote steden

De verschraling van het huuraanbod heeft er direct toe geleid dat huurprijzen in grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn gestegen. In Rotterdam betaalden nieuwe huurders ruim 9% meer per vierkante meter (gemiddeld €19,14), in Amsterdam 8% (€27,32) en in Den Haag 7% meer (€19,14).

Over de provincies gezien zijn de huurprijzen in Noord-Holland het hoogst. Als enige Nederlandse provincie ligt de huurprijs per vierkante meter daar boven de €20. Nieuwe huurders betalen er €23,31 per vierkante meter, een stijging van 6%. In Utrecht en Zuid-Holland liggen de vierkante meterprijzen rond de €18. Die stegen met respectievelijk 3,2% en 6,4%.

Vraag naar huurwoningen blijft stijgen

Terwijl het aanbod afneemt en de huurprijzen stijgen, groeit intussen de vraag naar huurwoningen. Een huurwoning kan rekenen op gemiddeld 26 reacties. Vooral in de grote steden neemt de druk op het aanbod toe, zegt De Groot. “In combinatie met het afnemende huuraanbod en de stijgende huurprijzen is dit een zorgelijke ontwikkeling.”

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/steeds-meer-huurwoningen-verdwijnen-naar-koopmarkt/