Algemeen

De post-COVID dresscode; wat is er allemaal veranderd?

post-COVID dresscode

In de nasleep van de COVID-19 pandemie deed zich een merkbare verschuiving in de kledingetiquette voor in de vastgoedwereld: de post-COVID dresscode. Terwijl veel mensen thuis werkten, kregen comfort en functionaliteit vaak de voorkeur boven formaliteit.

Partnercontent

Deze verandering werd weerspiegeld in alles, van dagelijkse kledingkeuzes tot de manier waarop we ons aankleden voor speciale gelegenheden. In dit artikel onderzoeken we de belangrijkste trends en veranderingen in de post-COVID dresscode.

Thuiswerken met vrijetijdskleding

Een van de meest prominente veranderingen is de acceptatie van casual kleding tijdens het werk. Thuiswerken heeft de notie van formele werkkleding doen vervagen en heeft geleid tot de introductie van ‘Zoom-vriendelijke’ outfits – comfortabele kleding die er nog steeds professioneel uitziet in videovergaderingen. Dit heeft ook zijn weg gevonden naar de fysieke werkplek, waarin de kledingvoorschriften zijn versoepeld en er flexibele garderobe-opties zijn ontstaan. Het is nu gebruikelijk om meer ontspannen en comfortabele kleding te dragen, zelfs tijdens formele ontmoetingen. De enige grote uitzondering hierop is meestal de kleding voor een sollicitatiegesprek.

Versoepelde kledingvoorschriften voor kantoorpersoneel

Naast het thuiswerken heeft ook de terugkeer naar kantoor een nieuwe benadering van de kledingetiquette gebracht. Kantoren wereldwijd hebben hun kledingvoorschriften versoepeld om medewerkers meer vrijheid en comfort te bieden. Het traditionele beeld van het kantoorpersoneel in kostuums en hoge hakken is vervangen door meer casual en ontspannen outfits. Deze trend is niet alleen een weerspiegeling van de veranderende werkplekcultuur, maar ook een erkenning van het belang van het welzijn en het comfort van werknemers. Kleding die eerder als te casual werd beschouwd, zoals sneakers, jeans of zelfs hoodies, wordt nu geaccepteerd en is zelfs vrij gebruikelijk. Deze verschuiving in kledingvoorschriften heeft geleid tot een geheel nieuwe reeks opties qua kleding voor kantoorpersoneel, waarbij comfort voorop staat.

Videovergaderen in vrijetijdskleding

Een interessante verandering in de post-covid tijd is de toegenomen acceptatie van videovergaderen in vrijetijdskleding. Terwijl voorheen werknemers zich formeel kleedden voor Zoom meetings, toont het toenemende comfort van mensen met digitale platforms nu een meer ontspannen benadering van de dresscode. Het is niet ongewoon om professionals te zien in casual kleding tijdens online meetings, wat bijdraagt aan een minder formele, maar nog steeds productieve, werkomgeving. Deze trend onderstreept de verschuiving in de balans tussen werk en privéleven die we in de post-covid wereld ervaren.

Minder formele kleding bij speciale gelegenheden

Zelfs bij speciale gelegenheden zien we nu een meer relaxte dresscode. Waar vroeger strikte kledingvoorschriften golden voor evenementen zoals conferenties, galadiners of prijsuitreikingen, wordt er nu meer flexibiliteit geboden. Deelnemers voelen zich vrijer om te kiezen voor outfits die hun comfort en persoonlijke stijl weerspiegelen, in plaats van strikt te voldoen aan formele kledingvoorschriften. Dus, het is geen verrassing om iemand te zien in een stijlvolle, maar comfortabele outfit op een evenement dat eerder een smoking of een avondjurk zou vereisen. Deze trend markeert een belangrijke verschuiving in sociale normen, die meer nadruk leggen op individualiteit en persoonlijk comfort.

Flexibelere garderobeopties op het werk

Post-covid heeft ook gezorgd voor flexibele kledingkeuzes voor op het werk. Werkgevers hebben nu minder strikte kledingvoorschriften en moedigen werknemers aan om te dragen wat ze comfortabel vinden. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de professionaliteit verloren is gegaan; in plaats daarvan worden comfort en persoonlijke stijl steeds meer erkend als factoren die de productiviteit en tevredenheid van werknemers kunnen verbeteren. Bovendien is er een trend naar het omarmen van meer levendige kleuren en prints in werkkleding, wat het idee onderstreept dat kleding een uitdrukking van persoonlijkheid kan zijn, zelfs in een professionele omgeving.

Heldere, levendige kleuren en prints

Tijdens de post-covid periode zijn heldere, levendige kleuren en prints steeds populairder geworden. Deze trend weerspiegelt een collectieve behoefte aan vrolijkheid en positiviteit na het vele thuisblijven. Kleurrijke kleding kan ons humeur en zelfvertrouwen stimuleren, en biedt een manier om ons bijzondere karakter uit te drukken. In de werkcontext kan de keuze van levendige, opvallende kleuren en prints ook een bepaald niveau van optimisme en creativiteit signaleren. Het is niet ongewoon om nu een collega te zien in een felgekleurd shirt of een jurk met een opvallende print tijdens een videovergadering. Deze verschuiving naar meer expressieve kleding opties is een teken van de veranderende percepties van professionaliteit en de groeiende waardering voor individualiteit in de werkplek.

Comfort gaat boven stijl

In de post-covid wereld is er een duidelijke verschuiving opgetreden waarbij comfort boven stijl wordt geplaatst. De dagen van strakke pakken en hoge hakken lijken misschien achter ons te liggen, vervangen door meer ontspannen en comfortabele alternatieven. Dit betekent echter niet dat stijl volledig is opgegeven. In plaats daarvan wordt mode nu gedefinieerd door stukken die comfort, functionaliteit en esthetiek combineren. Denk aan kledingstukken die speciaal zijn ontworpen voor comfort en veiligheid, gemaakt van lichtere, ademende stoffen en met losse pasvormen die de bewegingsvrijheid niet beperken. Het is duidelijk dat de pandemie een blijvende impact heeft gehad op de manier waarop we ons kleden, zowel op het werk als daarbuiten.

Kleding speciaal ontworpen voor comfort en veiligheid

De pandemie heeft ons geleerd dat kleding zowel comfortabel als veilig moet zijn. Het resultaat is een nieuwe golf van innovatie in de modewereld, met ontwerpers die kleding creëren die specifiek gericht is op dit doel. Deze kledingstukken bevatten vaak lichtere, ademende stoffen die zowel comfortabel als beschermend zijn. Bovendien zijn de ontwerpen vaak losser om de bewegingsvrijheid niet te beperken. Zo kunnen mensen zich op hun gemak voelen in hun kleding, terwijl ze toch de nodige bescherming hebben. Het is duidelijk dat de verschuiving naar thuiswerken en de focus op gezondheid en veiligheid invloed hebben gehad op de soorten kleding die we dragen en de manier waarop we deze kleding waarderen.

Lichtere stoffen die ademend én beschermend zijn

Lichte, ademende stoffen hebben een enorme opmars gemaakt, vooral nu comfort en veiligheid centraal staan. Deze stoffen, zoals katoen en linnen, zijn niet alleen comfortabel om te dragen, maar bieden ook een zekere mate van bescherming. Ze zijn ontworpen om vocht weg te voeren van het lichaam, waardoor de drager koel en droog blijft. Dit is met name voor diegenen die vanuit huis werken voordelig, omdat deze stoffen helpen om een optimale lichaamstemperatuur te behouden, ongeacht het klimaat of de omgeving. Bovendien zijn deze stoffen gemakkelijk te onderhouden, wat nog meer gemak biedt in het dagelijkse leven. Het gebruik van lichtere, ademende stoffen is een duidelijk voorbeeld van hoe de dresscode zich heeft aangepast aan de veranderende behoeften en prioriteiten van mensen in het post-COVID-tijdperk.

Loszittende kleding die de bewegingsvrijheid niet beperkt

De trend naar loszittende kleding is een directe reactie op de behoefte aan comfort en bewegingsvrijheid die is ontstaan tijdens de pandemie. Thuiswerken heeft het mogelijk gemaakt om te kiezen voor kleding die niet beperkend is, waardoor we ons vrijer en comfortabeler kunnen voelen. Losse kledingstukken, zoals oversized truien, wijde broeken en ruimvallende jurken, zijn populairder dan ooit. Deze stijlvolle en comfortabele opties geven ons de mogelijkheid om ons zowel professioneel als comfortabel te kleden, of we nu thuiswerken of op kantoor zijn.

Conclusie

Het post-pandemische tijdperk heeft een duidelijke verschuiving teweeggebracht in de kledingkeuzes en -stijlen van de vastgoedwereld. Deze trends markeren een significante verandering in onze perceptie van kleding, waarbij we de waarde van functionaliteit en comfort boven formaliteit stellen. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze trends zich verder ontwikkelen als we ons aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/de-post-covid-dresscode-wat-is-er-allemaal-veranderd/