Algemeen

Particuliere verhuurders en stichting Fair Huur starten massaclaim wegens huurregels

Fair Huur

Een groep particuliere verhuurders is samen met de stichting Fair Huur een massaclaim gestart tegen de Nederlandse staat. Ze zijn het niet eens met de maatregel van het kabinet om prijsstijgingen in de huursector te beperken.

Fair Huur zegt niet de Staat te dagvaarden om torenhoge huurprijzen in stand te houden, maar omdat de WOZ-cap volgens de verhuurders de problemen op de woningmarkt niet oplost. Zo zijn er te weinig woningen voor het aantal mensen dat een huis zoekt. Daarnaast stelt de verhuurdersgroep dat ze door deze maatregel niet meer genoeg kunnen investeren in woningen om die bijvoorbeeld te verduurzamen. Huurwoningen worden volgens de stichting massaal weer in de verkoop gezet.

“Het is een principiële zaak”, zegt de Amsterdamse vastgoedbelegger en voorzitter van de stichting Toon Mans. Volgens hem komt de stichting op voor zeker 400 particuliere beleggers die samen minstens 10.000 huizen verhuren. Veel van hen gaan er tot honderden euro’s per maand op achteruit door de huurregels. De stichting schat de totale schade daarmee op ‘miljarden euro’s’.

“De regels zijn een ernstige inbreuk op het eigendomsrecht in het Europees verdrag en er zit een discriminatiefactor in voor beleggers”, zegt Mans tegen het FD. Hij is zelf belegger van ongeveer 120 Amsterdamse huurwoningen. Volgens hem treffen de regels een kleine groep beleggers ‘disproportioneel’ hard. “We moeten nu onze hakken in het zand zetten.”

Lees ook: Steeds meer huurwoningen verdwijnen naar koopmarkt

Groeiende weerstand tegen beleid

De massaclaim symboliseert de groeiende weerstand van huizenbeleggers tegen het overheidsbeleid dat is gericht op betaalbare huren, maar die het beleggen in huurwoningen onaantrekkelijker hebben gemaakt. Zo is de overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers in meerdere sprongen vervijfvoudigd. Daarnaast voerden grote gemeenten een opkoopverbod in voor beleggers. Demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting werkt nog altijd aan plannen om de huren verder te reguleren.

Ook de WOZ-cap waarover de claim gaat, beperkt beleggers. Door de WOZ-cap vallen de huren van bijna 15.000 vrijesectorwoningen terug in de gereguleerde sector als de huurder wisselt, berekende ABF Research in 2019. Voor nog eens 23.000 sociale huurwoningen verdwijnt de potentie om door de stijgende huizenprijzen over te springen naar de vrije sector.

Beleggers vinden dat deze ingreep veel te ver gaat. Volgens berekeningen die de claimstichting liet maken, zouden de huurinkomsten als gevolg van deze maatregel voor veel huurwoningen met een kwart tot meer dan de helft dalen. Zo zou de huur van een woning van bijna 50 vierkante meter op een ‘toplocatie’ in Amsterdam terugvallen van ruim € 1.560 per maand tot iets meer dan € 750. Ook zullen de waardes van veel beleggingspanden dalen.

‘Huurregels treffen handjevol huurwoningen’

Volgens Mans zijn de huurregels bovendien disproportioneel. “De maatregel heeft effect op een handjevol van de meer dan 3 miljoen huurwoningen. En dan ook nog eens in de leuke wijken van Utrecht en Amsterdam.”

Onder de sympathisanten van de stichting zijn naast veel kleinere vastgoedbeleggers ook grotere verhuurders. “De dreiging ligt nu op de loer dat alles wordt gereguleerd”, zegt de Amsterdamse vastgoedbelegger Niek Sandmann, die stelt nog ‘een dikke vijftig appartementen’ te bezitten in de hoofdstad nadat hij een groot deel heeft verkocht.

Ook Johannes Veldhuijzen, een van de grootste particuliere vastgoedbeleggers van Amsterdam, steunt de massaclaim. Een familielid waarmee hij zijn portefeuille van ongeveer 600 woningen beheert, zit in de raad van toezicht van Fair Huur. Veldhuijzen wilde niet reageren op vragen van het FD.

Jarenlange zaak

Fair Huur start nu een zaak op basis van massaclaimwet Wamca. Als de rechter beleggers gelijk geeft, wordt daarna pas de volledige schadevergoeding duidelijk. De zaak kan jaren duren. Fair Huur procedeerde eerder tegen de overheid. Zo stelde de Hoge Raad de stichting in 2018 nog in het ongelijk in een zaak waarin de beleggers meenden dat het Nederlandse huurstelsel in strijd was met het eigendomsrecht.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt de ontvangst van de dagvaarding, maar wil daar inhoudelijk niet op reageren, omdat de zaak onder de rechter is.

Lees het volledige persbericht

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/particuliere-verhuurders-en-stichting-fair-huur-starten-massaclaim-wegens-huurregels/