Algemeen

Huiseigenaren zien vaker af van zonnepanelen

Zonnepanelen

Huiseigenaren laten steeds minder vaak zonnepanelen leggen. Oorzaken zijn onzekerheid over de salderingsregeling en problemen door een overvol stroomnetwerk. Minister Jetten (Klimaat) geeft intussen aan dat het kabinet de terugverdientijd van zonnepanelen kan blijven bijstellen als dat nodig is.

Installatiebedrijven zien hun omzet aanzienlijk teruglopen, schrijft het FD. New Energy Systems, een installateur van zonnepanelen uit Limburg meldt een afname van 60% van de vraag sinds afgelopen zomer. “Binnen de branche is er sprake van lichte paniek”, geeft directeur Peter Debije aan. “De eerste twee solarbedrijven in het zuiden zijn al omgevallen.”

Een jaar geleden nam de vraag naar zonnepanelen juist nog sterk toe, omdat veel consumenten te maken kregen met een gestegen energierekening. Het vermogen dat alle panelen samen kunnen opwekken, groeide met 30%. Installateurs konden de vraag nauwelijks aan. Daarin kwam afgelopen zomer verandering, onder meer doordat de energieprijzen weer daalden.

Afschaffen saldering moet nog door Eerste Kamer

Het is niet opmerkelijk dat de vraag na een sterke stijging weer iets inzakt, maar volgens Debije is er meer aan de hand. Onduidelijkheid over de salderingsregeling is van invloed op de keus voor zonnepanelen.

De Tweede Kamer stemde begin dit jaar in met afbouw van de salderingsregeling. De vergoeding voor de stroom uit zonnepanelen die eigenaren zelf niet gebruiken, verdwijnt hierdoor uiteindelijk. Maar dit besluit moet nog door de Eerste Kamer. Het is nog onduidelijk of deze instemt met de plannen, en tot die tijd wachten veel consumenten af met het bestellen van nieuwe panelen.

Lees ook: Afschaffing salderingsregeling onzeker

Panelen vallen vaker uit

Daarnaast komt het steeds vaker voor dat het stroomnetwerk overvol is, waardoor panelen uitvallen en er dus geen energie wordt opgewekt op zonnige dagen. Ook het nieuws dat energieleveranciers nieuwe klanten gaan laten betalen voor de teruglevering van stroom, doet de verkoop van panelen geen goed. Energiebedrijf Vandebron rekent sinds augustus €10 tot €20 per maand extra terugleverkosten voor nieuwe klanten met zonnepanelen. Het bedrijf doet dit naar eigen zeggen om de gestegen kosten eerlijker te verdelen over klanten met en zonder zonnepanelen.

Sinds vorig jaar is er vanuit bedrijven al minder vraag naar grote zonneprojecten. In het FD geeft een installateur aan dat bedrijven de materiaalkosten veel te hoog vinden. De kosten zijn gestegen met 30%, maar de subsidies stijgen niet mee. Daarbij komt dat de hogere rentes een uitdaging zijn. Hierdoor worden veel projecten onbetaalbaar.

Jetten: ingrijpen in terugverdientijd blijft mogelijk

Minister Rob Jetten (klimaat) heeft intussen aan de Tweede Kamer gemeld dat het kabinet kan ingrijpen als door de afschaffing van de salderingsregeling de terugverdientijd voor consumenten te veel oploopt. Dit als reactie op Kamerleden die zorgen uitten dat de terugleverheffing van Vandebron leidt tot een langere periode van terugverdienen.

Volgens Jetten blijft een minimumvergoeding gelden tijdens de periode van afbouw van de salderingsregeling tussen 2025 en 2030. Daarnaast zijn er twee momenten (in 2025 en 2028) waarop gekeken wordt of de terugverdientijd nog acceptabel is. Zo niet, dan kan het kabinet de terugleververgoeding verhogen of de afbouw aanpassen.

Jetten hoopt dat de Eerste Kamer snel een besluit neemt over de salderingsregeling. Consumenten zijn gebaat bij een snelle behandeling, schrijft hij. Verder wil de minister mogelijk beperkingen instellen voor bedrijven om in piekuren stroom af te nemen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huiseigenaren-zien-vaker-af-van-zonnepanelen/