Algemeen

Toename aantal hypotheekaanvragen en overbiedingen in november

aantal hypotheekaanvragen

Het aantal hypotheekaanvragen was in november aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. De huizenprijzen stijgen op jaarbasis door. Ook wordt er weer vaker overboden op de vraagprijs van een huis.

Het aantal hypotheekaanvragen van huizenkopers is in november nagenoeg gelijk gebleven aan dat in oktober. In vergelijking met november vorig jaar is dat aantal wel aanzienlijk gestegen: ruim 20%, bij starters zelfs ruim 30%. Dat blijkt uit gegevens van Ingage, het moederbedrijf van hypotheekadviesketens De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur.

De toename komt vooral door het herwonnen vertrouwen van consumenten in de woningmarkt, gestegen inkomens en aanhoudende schaarste aan woonruimte. De stabiele hypotheekrente, gedaalde energieprijzen en de meeneemhypotheek hebben een solide basis gevormd, terwijl overheidsmaatregelen met betrekking tot woningbeleggers meer kansen bieden voor koopstarters.

‘Uitzonderlijke’ situatie woningmarkt

Hoewel de gemiddelde verkoopprijs van woningen de laatste maanden stabiliseert, is er wel sprake van een grotere jaar-op-jaar stijging. Na een stijging op jaarbasis van ruim 2,5% in oktober neemt deze stijging volgens de index van Ingage in november verder toe tot maar liefst 6,2%. Eerder voorspelde ING dat de huizenprijzen eind 2024 4% hoger zullen liggen dan nu.

Bron: Ingage

Na de aanzienlijke prijsstijgingen van de afgelopen jaren en de afzwakking vorig jaar volgt nu een opmerkelijk snel herstel. Dit illustreert de ‘uitzonderlijke’ situatie waarin de woningmarkt zich volgens Ingage al enkele jaren bevindt.

Korter financieringsvoorbehoud; overbieden neemt weer toe

Uit de cijfers blijkt daarnaast dat de gemiddelde duur van het financieringsvoorbehoud (de ontbindende voorwaarden) inmiddels is afgenomen tot ongeveer 4,5 weken. Medio vorig jaar was deze nog opgelopen tot ruim 6 weken.

De duur van een voorbehoud hangt vaak af van de situatie van de koper. Is de koper zelfstandig of zzp’er, dan is het voorbehoud meestal iets langer. Hetzelfde geldt voor een starter die koopt met behulp van een starterslening of een huurwoning koopt van een woningcorporatie. In grotere steden is het voorbehoud in de regel wat korter. Hypotheekadviseurs merken daarnaast ook een toename van het overbieden op woningen. Eerder dit jaar lag het gemiddelde bod op een woning nog voor het eerst in jaren onder de vraagprijs.

Hypotheekrente daalt weer

Terwijl de hypotheekrente in oktober nog steeg, maakte deze in november weer een flinke daling door. De gemiddelde middellange hypotheekrente (5 jaar vast) daalde deze maand wat meer (-0,25 procentpunt) dan de lange rente (30 jaar vast, -0,15 procentpunt). De laagste rentetarieven voor vijf en tien jaar vast met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zijn inmiddels weer onder de 4% beland. Er lijkt op dit moment zelfs nog ruimte voor een verdere rentedaling, aldus Ingage.

Bron: Ingage

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/toename-aantal-hypotheekaanvragen-en-overbiedingen/