Algemeen

Woningbouwers willen meer subsidie voor nieuwbouw

startbouwimpuls

Woningbouwers willen dat het kabinet extra geld uittrekt voor het opstarten van startklare, maar door prijsstijgingen gevelde projecten. De zogeheten startbouwimpuls is zo succesvol, dat dit volgens de brancheverenigingen van projectontwikkelaars en bouwbedrijven het moment is voor meer geld.

Twee weken geleden trok demissionair minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening nog een bedrag van € 300 miljoen uit om de bouw van ongeveer 31.000 woningen in 145 gemeenten los te trekken. Dat is een subsidie van maximaal
€ 12.500 per woning.

Nauwelijks twee weken later dringen Neprom (de branchevereniging van projectontwikkelaars) en WoningbouwersNL (bouwbedrijven) alweer aan op nog meer extra middelen. De startbouwregeling is volgens de brancheverenigingen namelijk uitermate effectief. Het idee erachter is dat gehonoreerde projecten zo snel mogelijk van start kunnen gaan. Bovendien zijn er meer bouwprojecten (goed voor zo’n 260.000 woningen) die met een opstartsteuntje al geholpen zouden zijn. Dat schrijft vakblad Cobouw.

Nieuwbouw te duur

De grote vraag is natuurlijk waar een demissionair kabinet het geld vandaan moet halen voor zo’n verruiming van de subsidieregeling. Sommige partijen azen op de € 175 miljoen die Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Henk Nijboer (Pvda) dit najaar voor een zogeheten doorbouwgarantie wisten vrij te spelen in de begroting van De Jonge.

startbouwimpuls
Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De garantie moet het aantrekkelijker maken om te starten met nieuwbouwprojecten waarvan minder dan 70% van de woningen is verkocht. Nu de lonen stijgen en de werkgelegenheid op een hoog niveau blijft, trekt de vraag naar woningen weliswaar weer aan, maar de voorkeur van huizenzoekers gaat uit naar de aantrekkelijker geprijsde bestaande woningen. De hoge grondprijzen en bouwkosten zorgen ervoor dat nieuwbouwwoningen momenteel een duurdere optie zijn en dat de vraag naar nieuwbouw afneemt.

‘Liggen al plannen te wachten’

Met steun uit het garantiefonds zou de bouw van dit soort projecten toch door kunnen gaan. Hoewel ook deze regeling op sympathie kan rekenen in de sector, is de startbouwimpuls (sbi) volgens de marktpartijen effectiever.

“De sbi kan onmiddellijk worden ingezet”, zegt Jan Fokkema, directeur van Neprom. “Er liggen al plannen te wachten die op korte termijn kunnen starten, zodra er geld beschikbaar komt. De doorbouwgarantie laat nog zeker een jaar op zich wachten.”

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/woningbouwers-willen-meer-subsidie-voor-nieuwbouw/