Algemeen

Huren Amsterdam nog steeds hoogste Europa

huren Amsterdam

Huurders in Amsterdam betalen van alle populaire steden in Europa nog steeds gemiddeld het meest voor een appartement of kamer. Voor een appartement betaalden Amsterdamse huurders in het vierde kwartaal van 2023 gemiddeld
€ 2.200 per maand, voor een kamer € 940.

Dat blijkt uit de International Rent Index van verhuurplatform HousingAnywhere. De huren in Amsterdam zijn al langer gemiddeld het hoogst van Europa. De huurindex laat een opvallende trend zien: na jaren van sterke prijsstijgingen is in 2023 een geleidelijke afname te zien in de stijging van huurprijzen.

In het vierde kwartaal bedroeg de gemiddelde jaarlijkse prijsstijging over alle geanalyseerde woningtypen (kamers, studio’s en appartementen met één tot drie slaapkamers) 5,8%, de langzaamste stijging van het hele jaar. Housing Anywhere spreekt van de kleinste stijging op jaarbasis sinds 2021. In het derde kwartaal van dat jaar stegen de Europese huren gemiddeld met 3,8%.

Op kwartaalbasis daalden de huurprijzen in het vierde kwartaal, gemiddeld met 0,6% voor alle woningtypen. Dit is te verklaren door een correctie na bovengemiddeld hoge huurprijzen in het derde kwartaal. Traditioneel is dit het piekseizoen is voor verhuizingen.

Utrecht duurste voor studio’s

In de categorie studio’s staan de huren in Amsterdam niet bovenaan de lijst. De hoofdstad staat op de achtste positie, met gemiddelde huurprijzen van €1.200, gelijk aan die in Den Haag. München is de duurste stad voor studio’s in Europa, terwijl Utrecht op de tweede plaats staat en de duurste stad is voor studio’s in Nederland, met een gemiddelde huurprijs van €1.425.

Van alle Nederlandse steden die zijn opgenomen in het rapport, komen huurders in Rotterdam er voor alle woningtypen het voordeligst. De huurprijzen in Rotterdam zijn echter nog steeds hoog in vergelijking met andere steden in Europa. In het vierde kwartaal van 2023 was de gemiddelde huurprijs voor een studio €1.000, €200 lager dan in Amsterdam en Den Haag.

Tekst gaat verder onder tabel.

Zuid-Europa maakt inhaalslag

Nederlandse en Duitse steden voeren de lijst aan met de duurste kamers en studio’s. In de categorie appartementen is het beeld gevarieerder en halen mediterrane steden ook hoge posities in de ranglijsten.

In Rome of Milaan moeten huurders steeds meer betalen voor een appartement. Na Amsterdam volgt Rome op de tweede plaats met een gemiddelde huurprijs van €2.000. Milaan staat op de derde plaats met een huurprijs van €1.850.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Huurprijzen in de populairste Europese steden. Bron: HousingAnywhere

Ook in andere Europese bestemmingen moeten studenten en professionals rekening houden met hogere huurprijzen voor appartementen. Het is vooral interessant om te zien dat sommige Zuid-Europese steden, die van oudsher niet de duurste zijn, aan een inhaalslag bezig zijn.

Dit geldt bijvoorbeeld voor Valencia, Porto en Madrid, die sterke huurprijsstijgingen laten zien van respectievelijk 18,2%, 16,9% en 15,5%. Lissabon laat juist een bijzondere trend zien. In het tweede kwartaal van 2023 was het de duurste stad in Europa voor appartementen, maar in het laatste kwartaal van het jaar liet de stad een prijsdaling zien van 11,3% vergeleken met een jaar eerder.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huren-amsterdam-nog-steeds-hoogste-europa/