Algemeen

Starter krijgt korting via Nationaal Koopstartfonds

Koopstartfonds

Starters op de woningmarkt moeten binnenkort een beroep kunnen doen op het Nationaal Koopstartfonds. Ze kunnen een maximale korting van €50.000 krijgen op de aankoop van een nieuwbouwwoning.

De regeling moet het voor starters iets makkelijker maken om aan een woning te komen. Het gaat om een lening: het geld dat starters ontvangen van het koopstartfonds, betalen ze weer terug als ze de woning verkopen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil graag dat het fonds nog dit jaar van start gaat, maar wanneer precies is nog onbekend.

Voor de regeling heeft het kabinet €70 miljoen beschikbaar gesteld. Ook gemeenten en projectontwikkelaars moeten bijdragen.

Nieuwbouwwoning

Aan de korting voor koopstarters is een aantal voorwaarden verbonden. De woning die de starter op het oog heeft, moet nieuwbouw zijn en mag niet meer kosten dan €390.000. Koopstarters mogen maximaal twee keer modaal verdienen.

Koopstarters hebben het al jaren moeilijk op de woningmarkt. Eind vorig jaar gaf BLG Wonen aan dat de positie voor starters op de woningmarkt naar een historisch dieptepunt was gedaald. Ook in de Startersbarometers, kwartaalupdates van Viisi over de positie van starters, valt de laatste jaren weinig positiefs te melden. Uit de laatste update in 2023 bleek dat slechts 20% van de starters verwachtte dat ze binnen een jaar een woning konden kopen.

Koopstartregeling

Het Nationaal Koopstartfonds is gebaseerd op al bestaande Koopstart-regelingen die gemeenten en projectontwikkelaars kunnen toepassen. Al in 2021 kwam de toenmalige minister van Volkshuisvesting Kajsa Ollongren met een plan voor een Nationaal Koopstartfonds naar het idee van de al bestaande regelingen. Het doel was om via deze constructie jaarlijks 10.000 nieuwe woningen te kunnen bouwen voor starters, waarbij gemeenten, ontwikkelaars en het rijk samen zorgdragen voor de financiering.

Ollongren liet hierover een rapport opstellen waarvan ze de uitwerking en goedkeuring overliet aan haar opvolger, het kabinet was destijds ook demissionair.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/starter-krijgt-korting-via-nationaal-koopstartfonds/