Algemeen

Gemiddelde transactieprijs januari 2% hoger

gemiddelde transactieprijs

De gemiddelde transactieprijs van bestaande koopwoningen was in januari 2024 gemiddeld 1,8% hoger dan in januari 2023. Ten opzichte van december 2023 zijn de prijzen in januari met 1,2% gestegen.

In januari kostte een huis gemiddeld ruim €433.000. Gemeten over heel 2023 is de gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning ruim € 416.000. Dat is ruim € 12.000 lager dan in 2022, de eerste daling sinds 2013. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Tekst gaat verder onder grafiek

Eerder meldde het CBS al dat de prijsindex bestaande koopwoningen in 2023 lager was dan in 2022. Met die index vergelijken het CBS en het Kadaster de ontwikkeling van de prijzen van koopwoningen met eerdere jaren.

Ondanks de hogere prijzen hebben meer mensen in januari een huis gekocht, meldt het Kadaster verder. Het aantal woningen dat van eigenaar wisselde, kwam afgelopen maand uit op meer dan 14.000, ruim 10 procent hoger dan in de eerste maand van vorig jaar.

Meer verschillen tussen gemeenten

Over 2023 zijn de verschillen tussen gemeenten groter dan in 2022. Toen registreerden bijna alle gemeenten een hogere gemiddelde verkoopprijs dan het jaar ervoor, meldt het Kadaster in het Vastgoeddashboard. In Zoeterwoude was de gemiddelde transactieprijs in 2023 ruim 24% hoger dan in 2022 en in de gemeente Schiermonnikoog was dit gemiddelde juist 32% lager. Beide gemeenten hebben relatief lage verkoopaantallen, waardoor er meer kans is op grotere schommelingen in gemiddeld transactieprijzen.

Tekst gaat verder onder grafiek

In Bloemendaal werd het meeste betaald voor een bestaande koopwoning, in Pekela het minst. Net als in 2022 waren er in 2023 drie gemeenten met een gemiddelde transactieprijs boven €1 miljoen. In drie gemeenten was deze gemiddeld lager dan €250.000.

Gemiddelde transactieprijs

De gemiddelde transactieprijs (of koopsom) die het Kadaster berekent is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zal de gemiddelde transactieprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel appartementen. In de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS wordt wél gecorrigeerd voor deze verschillen, waardoor hiermee prijsontwikkelingen in tijd te volgen zijn. Deze index is echter niet per gemeente beschikbaar.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/gemiddelde-transactieprijs-januari-2-hoger/