Algemeen

Prijsstijging koopwoningen in eerste kwartaal 2024 het hoogst in Utrecht

koopwoningen eerste kwartaal 2024

De prijzen van bestaande koopwoningen in het eerste kwartaal van 2024 waren in alle provincies hoger dan een jaar eerder. De stijging was met 5,7 procent het grootst in Utrecht, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Verder waren er in bijna alle provincies meer woningtransacties.

Bestaande koopwoningen in Nederland waren in het eerste kwartaal van dit jaar 3,8 procent duurder dan in het eerste kwartaal van 2023. De jaar-op-jaarstijging volgt op vier kwartalen met een prijsdaling. Kwartaal op kwartaal stegen de prijzen voor het derde kwartaal op rij. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2023 waren koopwoningen 2,4 procent duurder.

Het aantal bestaande koopwoningen dat in Nederland van eigenaar wisselde in het eerste kwartaal van 2024 bedroeg 44.441. Dat is 9,9 procent meer dan een jaar eerder.

Artikel gaat verder onder de grafiek


Woningen in maart 5,4 procent duurder dan jaar eerder

In maart 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in maart 2023. Ten opzichte van februari 2024 stegen de prijzen in maart met 0,7 procent, meldt het CBS.

Het Kadaster registreerde in maart 16.179 woningtransacties. Dat is bijna 5 procent meer dan een jaar eerder. De gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning in maart was € 432.061.


In bijna alle provincies meer woningtransacties

Op Utrecht na was het aantal woningtransacties in alle provincies hoger. Met 22,5 procent was de stijging het grootst in Zeeland. De daling in Utrecht was 0,5 procent.

In de helft van de provincies was de prijsstijging in het eerste kwartaal hoger dan gemiddeld in Nederland. Het hoogst was de prijsstijging jaar op jaar met 5,7 procent in de provincie Utrecht, het kleinst met 1,7 procent in Zeeland.

Bekijk meer cijfers op de pagina van het Kadaster

Sterke stijging woningtransacties in gemeente Rotterdam

Van de vier grootste steden noteerde Utrecht met 8,8 procent de grootste prijsstijging. Met 1,9 procent was de stijging het kleinst in Rotterdam. Bij het aantal woningtransacties is het beeld echter omgekeerd. In Rotterdam was, met 32,6 procent, de stijging van woningtransacties het hoogst ten opzichte van het eerste kwartaal 2023, in Utrecht het kleinst met 5,6 procent.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Prijsstijging bij alle woningtypes

Van alle woningtypen waren de prijzen in het eerste kwartaal van 2024 hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging was met 5,4 procent het grootst bij tussenwoningen en met 0,5 procent het kleinst bij vrijstaande woningen.

In het eerste kwartaal van 2024 was de stijging van woningtransacties het grootst bij appartementen (26,7 procent) ten opzichte van eerste kwartaal 2023. Bij tussenwoningen is er een daling van het aantal woningtransacties met 0,2 procent.

Lees ook: Huizenprijzen dit jaar volgens ABN Amro mogelijk naar nieuw record

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijsstijging-koopwoningen-in-eerste-kwartaal-2024-het-hoogst-in-utrecht/