Algemeen

Nieuwe stichting wil Staat dagvaarden om Wet betaalbare huur

stichting Staat dagvaarden Wet betaalbare huur

Een nieuwe stichting wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege de Wet betaalbare huur. Via de stichting willen belanghebbenden rondom vastgoedverhuur, zoals makelaars en vastgoedbeleggers, samen een procedure starten om de ingreep op de huurprijs te toetsen.

De stichting is een initiatief van Verra Makelaars in samenwerking met Köster Advocaten. Met de oprichting van deze stichting zetten de initiatiefnemers een stap in de strijd tegen het ingrijpen in lopende huurcontracten.

Niek Verra van Verra Makelaars op LinkedIn: “Vooral de effecten op de bestaande contracten kunnen in individuele gevallen grote gevolgen hebben. Je zult maar al die jaren liberaal verhuurd hebben, tevreden huurders hebben gehad en je als zelfstandige op deze manier je pensioen hebben opgebouwd. Opeens word je geconfronteerd met hogere box 3 belasting, vaste contracten en daarboven op de verlaging van je huurinkomsten. Tegelijkertijd wordt er steeds meer van je verwacht: je moet het pand verduurzamen, terwijl je dat niet altijd kunt of dan niet meer uitkomt in de kosten.”

Rechtszaak via donaties financieren

De bedoeling is dat de stichting die de Staat wil dagvaarden om de Wet betaalbare huur donaties van de deelnemers ontvangt om de rechtszaak te kunnen financieren. De initiatiefnemers zeggen dat ze al meer dan honderd aanmeldingen van verhuurders hebben. Het gaat daarbij om directe belanghebbenden die getroffen worden door de stapeling van maatregelen.

Momenteel is de stichting in oprichting. Belangstellenden kunnen direct contact opnemen met de initiatiefnemers via claimstichting@kadv.nl.

NOS: geen verkoopgolf door middenhuurwet

Verra reageert op LinkedIn ook op het nieuws van nos.nl van vorige week. De NOS stelt dat de nieuwe middenhuurwet weinig invloed heeft op de huren van grote verhuurders. Grote partijen zoals Vesteda, Achmea Real Estate, en Greystar, die samen verantwoordelijk zijn voor tienduizenden huurwoningen, geven volgens de NOS aan dat hun huurprijzen al gematigd waren en daarom niet drastisch verlaagd hoeven te worden.

Verra: “De grootste groep beleggers is privaat en niet institutioneel. Die hebben niet alleen te maken met de WBH maar ook met de impact van de zeer hoge Box 3 belasting. Die combinatie is funest. Daar hebben de institutionele beleggers geen last van.”

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/nieuwe-stichting-wil-staat-dagvaarden-om-wet-betaalbare-huur/