Algemeen

‘Tweederde zonnepaneelinstallaties particulieren heeft serieuze gebreken’

‘Tweederde zonnepaneelinstallaties particulieren heeft serieuze gebreken

De explosief toegenomen vraag naar zonnepanelen heeft cowboys op de markt gebracht. Inspectiebedrijven schatten dat tweederde van de zonnepaneelinstallaties bij particulieren serieuze gebreken vertoont. Huishoudens lopen gevaar: hun panelen kunnen in brand vliegen of wegwaaien.

Dit meldt BNR Nieuwsradio. De zender sprak meerdere inspectiebedrijven, verenigd in brancheorganisatie Techniek Nederland. De inspecteurs zien dagelijks werk van ‘malafide en slecht opgeleide monteurs’: prutswerk in de meterkast, fouten in de bekabeling, connectoren die niet op elkaar passen en zonnepanelen die slecht vastzitten. Exacte cijfers van fout gemonteerde zonnepanelen zijn er niet, het gaat om schattingen van aantallen ‘serieuze gebreken’ die inspectiebedrijven tegenkomen.

Oververhitte markt

Belangrijkste oorzaken zijn gebrek aan controle en scholing. Door de oververhitte markt nemen bedrijven te weinig tijd voor opleiding van hun personeel. Ook zijn er ondeskundige zijinstromers bijgekomen.

De eindcontrole is veelal gebrekkig. Bij bedrijven worden doorgaans wel inspecties uitgevoerd, omdat verzekeraars strenge eisen stellen aan de kwaliteit van zonnepaneelinstallaties. Maar bij particulieren is dat niet verplicht. ‘Elke gek kan een paneel leggen’, aldus een van de inspecteurs.

Techniek Nederland pleit ervoor dat de overheid alleen subsidies verstrekt als de installatie wordt gedaan door een erkende installateur. ‘Ook zou het helpen als de overheid kwaliteitseisen voor de installateur zou opnemen in bouwregelgeving.’

Vakmanschap Zonnestroom

Allart de jong, mede-eigenaar van inspectiebedrijf Omega Energietechniek, raadt huiseigenaren aan om alleen in zee te gaan met een installatiebedrijf waarvan de monteurs zijn opgeleid voor het vakmanschap Zonnestroom, en dat gecertificeerd is door InstallQ, de kwaliteitsorganisatie voor de installatiebranche. Ook adviseert De Jong eigenaren om na oplevering van een zonnepaneelsysteem een inspectie te laten uitvoeren. Dit kost tussen de € 80 en € 150, afhankelijk van de grootte.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/tweederde-zonnepaneelinstallaties-particulieren-heeft-serieuze-gebreken/