Dit zijn de best gelezen berichten van 2022

best gelezen berichten 2022

Welke berichten werden in 2022 het best gelezen? Energietarieven, hypotheekrente, de oorlog in Oekraïne, huurverlaging; 2022 was een jaar met veel onzekerheden en uiteenlopende thema’s. Dat blijkt ook uit de top-10 best gelezen berichten 2022.

1 ‘Prijsplafond maakt warmtepomp fors duurder dan cv-ketel’

Het prijsplafond op energietarieven dat het kabinet op Prinsjesdag aankondigde, maakt dat veel Nederlanders de aanschaf van een warmtepomp waarschijnlijk uitstellen. Vergelijkingssite Slimster berekende in september dat huishoudens met een cv-ketel in de nieuwe situatie bijna € 900 goedkoper uit zijn.

Lees het artikel

2 Foodvalley aangewezen als grootschalige woningbouwlocatie

In de regio Foodvalley komen er duizenden nieuwe woningen bij. De Tweede Kamer besloot in mei  om het gebied tussen Nijkerk, Ede en Wageningen aan te wijzen als nieuwe grootschalige woningbouwlocatie.

ABN Amro verwacht 12,5% prijsstijging in 2022

Economen van ABN Amro verwachten voor 2022 een stijging van de huizenprijzen met 12,5%. Vorig jaar was die prijsstijging 15%. Dat schreef ABN Amro in de nieuwste Woningmarktmonitor in januari. Eerder ging ABN Amro nog uit van een prijsstijging van 10% voor 2022. Hoewel aan de hypotheekrentedaling een eind is gekomen door de gestegen inflatie, verwacht ABN Amro dat deze per saldo laag blijft. Dit is voor ABN AMRO reden om haar woningmarktramingen bij te stellen.

4 Ook huurtoeslag voor huurders vrije sector

Huurtoeslag moet gebaseerd zijn op het inkomen en niet op de hoogte van de huur. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Dit betekent dat ook huurders van woningen in de vrije sector vanaf 2024 in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Ook huurtoeslag voor huurders vrije sector

 

Einde stijging hypotheekrente voorlopig niet in zicht

De hypotheekrente stijgt onverwacht hard. De 3%-grens komt naderbij en een stabilisering is nog niet in zicht. Volgens de Hypotheekshop is de hypotheekrente in ruim twee maanden terug op het niveau van vijf jaar geleden. En Van Bruggen Adviesgroep spreekt van een zeer uitzonderlijk jaar, waarin we nu al 15 weken te maken hebben met verhogingen van de rente.

6 Salarisonderzoek 2021: gemiddelde verdienste 3,8% toegenomen

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een makelaar-professional was in 2021 € 3.524,68. Dat is een toename van 3,8% vergeleken met 2020, toen een makelaar gemiddeld € 3.391,62 verdiende. Dat blijkt uit het Salarisonderzoek 2021 van 2B Connected.

Salarisonderzoek 2021: gemiddelde verdienste 3,8% toegenomen

 

7 Afschaffing salderingsregeling opnieuw uitgesteld

D66De afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt opnieuw uitgesteld. Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat de geplande start van de afbouw begin 2023 niet meer haalbaar is.

 

8 Kabinet wil ingrijpen bij huurverhoging; ‘maakt verhuur vrije sector onrendabel’

Het kabinet wil ingrijpen als volgend jaar de huren in vrije sector fors stijgen. Er is een wet die huurders beschermt tegen exorbitante huurverhoging, maar die werkt niet afdoende bij sterke inflatie. Vastgoedbeleggers waarschuwen echter dat ingrijpen het verhuren in de vrije sector onrendabel maakt.

Lees het artikel

9 Woningmarkt wordt grilliger

De woningmarkt is aan het veranderen. De prijzen stijgen nog altijd, maar minder extreem. Het aantal bezichtigingen en transacties neemt af. Ook wordt er minder overboden. De cijfers spreken voor zich. Bestaande koopwoningen waren in mei 18,8% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In april kwam de prijsstijging nog uit op 19,7%.

10 Stijgende bouwkosten en opvang in lege panden door oorlog Oekraïne

De oorlog in Oekraïne werkt ook in de Nederlandse woningmarkt door. Hogere bouwkosten, mogelijk minder nieuwbouw en een rem op hypotheekrentes zijn enkele zaken waarmee de woningmarkt te maken krijgt. Uit een rapport van ABN Amro over de bouw- en vastgoedsector blijkt dat sterk stijgende bouwkosten als gevolg van de oorlog een rem kunnen zetten op nieuwe woningbouw.

Stijgende bouwkosten en opvang in lege panden door oorlog Oekraïne

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/dit-zijn-de-best-gelezen-berichten-van-2022/