Algemeen

Stelling Vastgoed Actueel 3: Nieuw tuchtrechtsysteem is onafhankelijk genoeg

nieuw tuchtrechtsysteem

In de rubriek De Stelling geven vier makelaars hun mening. Deze keer gaat de stelling over het nieuwe tuchtrechtsysteem.

Tekst: Judith Bakkers

NVM, Vastgoedpro en VBO hebben een nieuw tuchtrecht in het leven geroepen. Door dit overkoepelende tuchtrechtsysteem kan een klager straks terecht bij één loket. Dit moet ervoor zorgen dat de klachtenbehandeling toegankelijker, gelijkwaardiger, eenduidiger en onafhankelijker wordt. Is dit initiatief onafhankelijk genoeg, in het kader van het verbeterplan voor de makelaars? Of is dit een gevalletje ‘slager keurt zijn eigen vlees’?

Henny Wijgergangs, HDL makelaars, Heeswijk-Dinther

Henny Wijgergangs: “We moeten het onderscheid duidelijk maken.” – Foto: HDL makelaars

“Het initiatief van NVM, Vastgoedpro en VBO om gezamenlijk een nieuw tuchtrechtsysteem in te stellen, heeft als doel de kwaliteit en de integriteit in de sector te verbeteren. Onafhankelijke afhandeling van klachten is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van dit initiatief. De samenwerking met de Geschillencommissie staat hier borg voor.

Buiten het feit dat het goed is dat partijen samenwerken en er één loket is, blijft de aanleiding betreurenswaardig. Want niemand anders dan wijzelf staan aan de basis om te allen tijde de integriteit van het koopproces te bewaken. Makelaars en taxateurs die niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie, maken geen deel uit van dit nieuwe tuchtrechtsysteem. Des te belangrijker is het, om het onderscheid duidelijk te maken richting de consument. Hoe doen we dat? Door het invoeren van een keurmerk, een gezamenlijke campagne? Dit is een stap die gezet zou moet worden. Ik zie hier een belangrijke rol voor de woningplatformen. Zij kunnen de consument informeren, maar ook makelaars weren die volgens het tuchtrecht veroordeeld zijn. Dit komt het vertrouwen van de consument en de kwaliteit van de vastgoedbranche ten goede.”

Rick Moeliker, Zelfstandige Makelaar, Den Haag

Rick Moeliker: “De tuchtcommissie bestaat niet alleen uit makelaars.” – Foto: Zelfstandige Makelaar

“Het lijkt mij voor de consument en voor een financiële instelling (hypotheekverstrekker) makkelijker dan nu, om straks met één loket te maken te hebben. Ik begrijp overigens dat het de bedoeling is dat niet-leden zich op termijn ook (vrijwillig) kunnen aansluiten bij dit tuchtcollege. Ze moeten dan aan de gedragscode voldoen. Als een niet-lid vertrouwen wil winnen bij potentiële klanten, dan sluit hij of zij zich aan. Ik ga dat zeker doen.

Voor niet-leden is het momenteel ook niet verplicht om een verzekering te hebben tegen beroepsfouten (BAV). Funda verplicht dat wel, en ik ben dan ook verzekerd. Maar Funda heeft mij hierop nog nooit gecontroleerd. Ik vind niet dat de slager zijn eigen vlees keurt, want de leden van deze tuchtcommissie zijn niet alleen afkomstig uit de makelaardij. De bedoeling is, dat er ook vertegenwoordigers in komen te zitten van consumenten en huiseigenaren. En van hypotheek- en geldverstrekkers, vooral waar het gaat om taxaties. Allemaal met stemrecht, dat is wel een voorwaarde. Al met al een goed initiatief, met meer duidelijkheid voor de afnemers van makelaarsdiensten.”

Robin van den Brink, Van der Hoek Makelaardij, Harderwijk

Robin van den Brink: “Probleem blijft de niet-aangesloten makelaars.” – Foto: Van der Hoek Makelaardij

“Door het opzetten van een tuchtrechtelijk systeem dat voor de gehele branche geldt, wordt voor de consument de stap richting de tuchtrechter toegankelijker. In dat opzicht is het een positieve ontwikkeling met betrekking tot het verbeterplan. Maar het probleem blijft dat het beroep makelaar in 2001 is vrijgegeven. Niet iedere makelaar is aangesloten bij een branchevereniging, dus kan niet iedere makelaar op die gronden voor de tuchtrechter worden gedaagd. Een probleem moet worden aangepakt bij de oorzaak en zolang dit niet gebeurt, zal er gedoe blijven.

Daarnaast is het voor makelaars de afgelopen jaren een heel roerige tijd geweest, waarin wij soms meer ‘politieagent’ waren dan dat we aan werken zijn toegekomen. Met de rust die is weergekeerd in de markt, verwacht ik dat dit voor iedereen weer zal normaliseren. Uiteraard blijf je altijd de spreekwoordelijke ‘cowboys’ houden. Het is en blijft goed dat mensen zich hiervoor straks bij één loket kunnen melden.”

Helianne De Graaf-Willemsen, Snel ERA Makelaars, Leusden

nieuw tuchtrechtsysteem
Helianne De Graaf-Willemsen: “Geroyeerd geldt voor alle brancheorganisaties.” – Foto: Snel ERA Makelaars

“Jazeker, daar ben ik het mee eens. Bij de verkoop en aankoop van een woning staat transparantie voor ons voorop. In mijn ogen past het nieuwe tuchtrecht daar goed bij. Kopers en verkopers moeten ervan uit kunnen gaan dat de makelaars handelen volgens de gedragscodes van de branchevereniging. En als dat niet het geval is, dan moet er een duidelijk loket zijn waar zij met hun klachten terecht kunnen.

Dit proces is nu inzichtelijk gemaakt voor iedereen, ongeacht welke brancheorganisatie. Voordeel is daarbij dus dat de klachtenprocedure voor alle brancheorganisaties gelijk is getrokken. Als je bij de ene brancheorganisatie wordt geroyeerd, dan kun je ook niet meer bij een andere organisatie verder gaan met makelen of taxeren. De beoordeling een gevalletje slager keurt zijn eigen vlees? Nee, een externe partij (De Geschillencommissie) gaat het klachtenloket faciliteren. Zij zullen de commissie samenstellen, waarbij de meerderheid geen lid is van de brancheorganisatie. Dus naar mijn mening is het nieuwe tuchtrecht onafhankelijk genoeg en past het goed bij het verbeterplan.”

Lees meer artikelen uit Vastgoed 3 in het digitale magazine

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/stelling-vastgoed-actueel-3-nieuw-tuchtrechtsysteem-is-onafhankelijk-genoeg/