Algemeen

Duizenden nieuwbouwprojecten niet gebouwd

nieuwbouwprojecten

‘Veranderende marktomstandigheden’ zorgen ervoor dat duizenden geplande nieuwbouwwoningen voorlopig niet worden gebouwd. In een jaar tijd hebben projectontwikkelaars minstens 4.694 nieuw te bouwen koopwoningen uit de verkoop gehaald.

Op allerlei plekken komen geplande woontorens of nieuwbouwwijken er voorlopig niet. Vooral de laatste maanden zijn het er veel, blijkt uit cijfers van de NVM en datadochter Brainbay. In het eerste kwartaal van 2023 werden 1.909 reeds verstrekte nieuwbouwvergunningen ingetrokken, het hoogste aantal sinds 2019. Door de hogere kosten die daarmee gepaard gaan, gaat het vooral om projecten op ‘inbreidingslocaties’ in steden.

Minder prijsdaling nieuwbouw

Bouwbedrijven, projectontwikkelaars en makelaars zien duidelijk minder interesse in nieuwbouw. De woningmarkt is in rustiger vaarwater terecht gekomen en bestaande woningen zijn behoorlijk in prijs aan het dalen, mede door de hoge hypotheekrente. Gemiddeld daalde de prijs van een bestaande koopwoning in het eerste kwartaal 0,7%.

Nieuwbouwhuizen dalen vaak niet of minder in prijs, omdat bouwers ze voor een bepaald bedrag moeten verkopen om er wat aan te verdienen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron: NVM/Brainbay, bewerking NOS

Dat speelt vooral bij zogeheten inbreidingslocaties, meestal in steden, tussen bestaande woningen. Daar hebben ontwikkelaars te maken met hogere grond-, bouw-, en bijkomende kosten. Die zijn soms hoger dan de verkoopprijs van het project. Op uitbreidingslocaties, aan de randen van steden en in landelijk gebied, speelt dit probleem minder. Wel wordt daar vaker gefaseerd of in kleinere ‘plukjes’ gebouwd, blijkt uit een rondgang van NOS langs verschillende bouwers en ontwikkelaars.

Overheidssteun

Er gaan stemmen op voor overheidssteun om meer nieuwbouw door te laten gaan. De bouw start vaak pas als verzekeraars een nieuwbouwgarantie afgeven. Dat gebeurt als 70% van de koopwoningen verkocht is. Met steun van de overheid zou dat percentage omlaag moeten naar 50%, vindt onder meer Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars. Neprom waarschuwde eerder dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in 2023 kan halveren ten opzichte van een jaar geleden.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/duizenden-nieuwbouwprojecten-niet-gebouwd/