Algemeen

Groen energielabel wint terrein, maar de verschillen per regio zijn groot

groen energielabel

Met 48,7% heeft bijna de helft van de woningen in Nederland een groen energielabel (A of B), blijkt uit onderzoek van Independer. Maar: 8,2% van alle woningen heeft nog een ‘energieslurpend’ label F of G.

In de kabinetsplannen staat dat de energievoorziening in 2050 bijna helemaal duurzaam moet zijn. Toch hebben nog zo’n 400.000 woningen (8,2%) de ‘energieslurpende’ labels F of G. In Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland gaat het zelfs om ruim één op de tien woningen. Lokaal zijn de uitschieters nog groter. Zo heeft op Terschelling ruim een kwart van de woningen energielabel F of G.

Volgens Independer heeft 59,6% van alle woningen een geldig energielabel. Dit komt neer op zo’n 4,8 miljoen woningen.

Regionale verschillen groen energielabel groot

Regionaal zijn de verschillen groot. Waar in Flevoland 73,8% van de huizen energiezuinig is, komt Limburg niet verder dan 42,1%. Koploper qua zuinige woningen is Almere, een stad met relatief veel nieuwbouw. Hier is al 86,8% van de woningen voorzien van een groen energielabel. Ook in Lansingerland (74,4%) en Pijnacker-Nootdorp (74,2%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.

De top 5 gemeenten met het hoogste percentage ‘groene’ woningen

  1. Almere, Flevoland: 86,8%
  2. Lansingerland Zuid-Holland: 74,4%
  3. Pijnacker-Nootdorp: Zuid-Holland: 74,2%
  4. Zeewolde, Flevoland: 73,5%
  5. Barendrecht: Zuid-Holland: 71,9%

Bron: Independer

In Leidschendam-Voorburg heeft slechts 27,5% van de woningen energielabel A of B. Nergens in Nederland is dit percentage volgens Independer zo laag. Ook in het Limburgse Simpelveld (28,2%) staan naar verhouding weinig duurzame huizen. Het Zuid-Hollandse Ridderkerk komt met 29,9% als derde slechtste uit de bus.

Terschelling kleurt rood

In Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland heeft ruim één op de tien woningen het slechtste energielabel F of G. Lokaal uitschieter is Terschelling, waar ruim een kwart van de woningen energielabel F of G heeft.

Lees ook: Effect energielabel op woningwaarde groter dan ooit

*Independer gebruikte voor het onderzoek data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. Enkel de geldige energielabels zijn meegenomen, zoals deze worden bijgehouden door de RVO. 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/groen-energielabel-wint-terrein-maar-de-verschillen-per-regio-zijn-groot/