Algemeen

Verkoop nieuwbouw gehalveerd

verkochte nieuwbouwwoningen

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het tweede kwartaal ruim gehalveerd vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede kwartaal werden er slechts 3.321 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 56,2% minder dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Europees statistiekbureau Eurostat.   Het is de grootste daling van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen sinds het CBS dit in 2015 begon te meten.

Minder animo door stijgende hypotheekrente

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is bezig aan een daling die sinds halverwege 2022 steeds sneller gaat. De stijging van de hypotheekrente speelt daarbij een hoofdrol. De prijs van nieuwbouwwoningen is gemiddeld flink hoger dan die van bestaande woningen, waardoor kopers dus vaak ook een hogere hypotheek moeten afsluiten. De hypotheekrentes stegen deze week tot het hoogste niveau van 2023. Daarbovenop komt de inflatie, inclusief de snel oplopende energieprijzen.

In totaal zijn er bij het CBS in het tweede kwartaal bijna 48.000 verkochte woningen geregistreerd, 13% minder dan een jaar eerder. Dit is het negende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

Het aantal verkochte bestaande koopwoningen daalde het aantal verkopen met 6,1% tot 44,5 duizend. Deze daling was kleiner dan in voorgaande kwartalen, met uitzondering van het vierde kwartaal van 2022.

Laagste verkoopcijfer ooit

In het eerste en tweede kwartaal van 2023 samen kwam het aantal verkochte nieuwbouwwoningen net boven de 6.600 uit. Hiermee daalde het aantal transacties met 54,4% ten opzichte van een jaar eerder. Sinds het begin van de metingen in 2015 waren er nog nooit zo weinig transacties in de eerste helft van een jaar (of in twee andere achtereenvolgende kwartalen).

NVM: nieuwbouwmarkt in derde kwartaal stabiel laag

De NVM meldt bij de publicatie van haar kwartaalcijfers dat de nieuwbouwmarkt in het derde kwartaal een licht herstel laat zien, maar nog altijd op een historisch laag niveau staat. NVM-makelaars verkochten ruim 5.400 nieuwbouwwoningen, een toename van 14% ten opzichte van een kwartaal eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is in het derde kwartaal € 474.000 en blijft daarmee al een halfjaar redelijk stabiel. Het aanbod aan nieuwbouwwoningen lag het afgelopen kwartaal op ruim 19.000 woningen, het hoogste punt sinds begin 2016.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/verkoop-nieuwbouw-gehalveerd/