Algemeen

Meer woningen in vrije sector verhuurd, maar trend is anders

woningen in de vrije sector

In de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 12% meer woningen verhuurd dan in het voorgaande kwartaal. Dat melden NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL).

De huurprijzen zijn daarbij licht gedaald. Huurders betaalden gemiddeld 0,6% minder dan in de laatste drie maanden van 2023. De cijfers zijn gebaseerd op circa 50.000 huurtransacties in de vrije sector op jaarbasis. Het gaat hierbij alleen om het afsluiten van nieuwe huurcontracten.

NVM en VGM NL plaatsen de cijfers direct in perspectief: de langjarige ontwikkeling voor vrije sector huurwoningen ziet er niet rooskleurig uit. In de markt van gestoffeerde en gemeubileerde huurwoningen is al een krimp te zien. Zo zijn in Q1 van dit jaar ruim 16% minder gestoffeerde woningen verhuurd en 2,5% minder gemeubileerde huurwoningen. Bovendien betalen huurders voor gestoffeerde woningen 2,2% meer, voor gemeubileerde woningen is dat 5%.

Cijfers lopen vooruit op ontwikkelingen

Deze cijfers lijken op komende ontwikkelingen vooruit te lopen, zeggen de organisaties. Het al dan niet doorgaan van voorgenomen overheidsmaatregelen werpen hun schaduw vooruit op deze markt. Een daarvan is de Wet Betaalbare Huur. Door deze wet zouden nieuwe huren gemiddeld €190 omlaaggaan.

“Hoewel excessen op de huurmarkt aangepakt moeten worden, lijkt de stapeling van regels en fiscale maatregelen een negatief effect te hebben op de huurmarkt”, zegt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter van NVM Wonen. “Een midden- en vrije huursector met een substantiële omvang is van cruciaal belang voor een stabiele en goed functionerende woningmarkt. Dat hangt af van het totaalpakket aan maatregelen dat een nieuw kabinet gaat doorvoeren.”

Lees ook: Uiteenlopende reacties op Wet Betaalbare Huur

Eerste Kamer moet nog instemmen

De Tweede Kamer heeft het voorstel Wet Betaalbare Huur in april aangenomen. De Eerste Kamer moet nog goedkeuring geven. Minister Hugo de Jonge koerste op 1 juli om de wet te laten ingaan. Er is twijfel over de haalbaarheid van die datum, omdat de Eerste Kamer de tijd wil nemen voor ze een beslissing neemt. Particuliere verhuurders verenigd in Vastgoed Belang zijn furieus over de ingreep in de huurmarkt.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/meer-woningen-in-vrije-sector-verhuurd-maar-trend-is-anders/