Algemeen

Leeftijd bij uit huis gaan in 2020 licht gedaald

jongeren uit huis

De leeftijd waarop jongeren uit huis gaan verlaten is in 2020 iets gedaald. Gemiddeld genomen gingen jongeren met 23,7 jaar uit huis, ruim twee maanden eerder dan in 2019.

Het lijkt erop dat het woningtekort en de almaar stijgende huizenprijzen jongeren er niet van weerhouden een woning voor zichzelf te vinden. In de jaren voor 2020 gingen jongeren steeds iets later uit huis. Aan die trend lijkt nu een einde te komen. Dat melden het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van nieuwe cijfers.

Lees ook: Vier op de tien jongeren overweegt te emigreren vanwege woningtekort

Tekst loopt door onder grafiek

Mannen en vrouwen jonger uit huis

Vrouwen gaan van oudsher jonger uit huis dan mannen, gemiddeld ongeveer 1,5 jaar jonger. Dat was ook zo in 2020. Zowel vrouwen als mannen die in 2020 uit huis gingen, deden dat iets eerder dan het jaar ervoor. Vrouwen waren gemiddeld 23,0 jaar, mannen 24,4 jaar toen ze het ouderlijk huis verlieten. In 2019 was dat 23,2 en 24,6 jaar.

Tekst loopt door onder grafiek

De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 90 procent op 1 januari 2021 nog bij een of beide ouders, van de 30-jarigen 9 procent. Mannelijke twintigers wonen vaker thuis dan vrouwelijke twintigers. Op 25-jarige leeftijd woonde bijvoorbeeld 22,8 procent van de vrouwen en 38,7 procent van de mannen nog thuis.

Studenten jonger uit huis dan werkenden

Studenten verlaten doorgaans op jongere leeftijd het ouderlijk huis dan jongeren die werken, en zij gaan relatief vaak alleen (zonder partner) wonen. Gemiddeld zijn werkende jongeren ongeveer 5 jaar ouder als ze uit huis gaan. Ook bij studenten zijn vrouwen jonger dan mannen bij het verlaten van het ouderlijk huis, bijna een half jaar. Bij werkende jongeren is het verschil groter, bijna 1,5 jaar. Ook aan studentenhuisvesting is overigens een nijpend tekort.

Na het verlaten van het ouderlijk huis gaat ongeveer de helft van de nestverlaters alleen wonen. Rond de 40 procent gaat samenwonen met een partner. Gemiddeld zijn jongeren die alleen gaan wonen ruim een jaar jonger dan degenen die vanuit huis gaan samenwonen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/leeftijd-bij-uit-huis-gaan-in-2020-licht-gedaald/